Vilma
3 °C
11 °C

Kiráz a hideg, ha visszagondolok

2013.01.04. 19:55

„Már több tévéstáb jár ide, mint vendég” – mondja a Szigethalom szélén álló kocsma tulajdonosa. A fokozott érdeklődést az váltotta ki, hogy január 1-jén hajnalban két fiatal sportolót megkéseltek, akik életveszélyes állapotban kerültek a kórházba. Az egyik támadót , J. Jánost már elfogták a rendőrök, a másikat még keresik. A hirtelen támadt rossz hírnév miatt most az eddig odajáró vendégek is távol maradnak. „Korábban ő is bejött volna, most meg csak integet” – néz egy elhúzó kocsi után a kocsmáros.

Kezdetben barátságosak voltak

A kocsma előtt többen állnak, de nem szívesen beszélnek a tömegverekedéssé és késeléssé fajuló szilveszteri buliról. Végül a két megszúrt áldozat, a birkózó Bozsányi Gergő és a bokszoló Sávoly Gergő barátja, a kocsmáros fia elmesélte, mi történt. „Ugyanolyan ez, mint a Cozma-gyilkosság – mondja Zsigmond. – Ott is élsportolók voltak az áldozatok és itt is, azért is kapták fel ezt az ügyet. Kiráz a hideg, ha visszagondolok rá, tragédia is történhetett volna.”

Az apja szilveszterre kiadta a helyiséget egy 30-40 fős társaságnak, és még abba is belement, hogy italt és egy zenekart is hozhassanak magukkal. Az épület felső szintjén a kocsmáros fia, aki szintén élsportoló, és zömmel küzdősportoló barátai tartottak bulit, elmondta: nem akarták, hogy bármiféle konfliktus legyen a két társaság között. A feljáró lépcsőt paravánnal és függönnyel is lezárták. Ha hangosnak találták az ő zenéjüket a lentiek, lehalkították, és igyekeztek minél kevesebbszer lemenni a pulthoz vagy a WC-re.

„Nem akartunk galibát, végig készségesek voltunk, az akartuk, hogy mindenki érezze jól magát.” Sávoly nővére elmondta: nagyon is barátságosan indult az este a két társaság között, őt is felkérték táncolni, és ételt is küldtek fel, mikor valaki rosszul lett közülük.

A botrány hajnal fél kettő körül robbant ki. Az azóta már emberölés kísérletének gyanújával letartóztatott J. János a földszinten található WC-be akart bemenni, de az tele volt. Sávolyék négyen voltak bent, kiszóltak, hogy várjanak, de J. János felhergelte magát, és egy ökölbe szorított boxerrel vagy kis bicskával az első kilépőt megtámadta, mondták el a szemtanúk.

Sávoly nővére szerint ha a négy bent lévő közül bárki más lép ki, meghal. Sávoly volt a legerősebb testalkatú. „Szerencséje volt, már november végén befejezte a versenyszezont, azóta visszavett a gázból, így felszedett magára vagy tíz kilót. Ha nincs ennyi plusz rajta, talán szíven is szúrják” – mondja a kocsmáros fia. Állítólag több mint három liter vére folyt ki, csoda, hogy életben maradt. Sávoly először fel se fogta, hogy megszúrták, vérben úszva is barátait kereste a WC-ben.

A szúrás után kitört a verekedés

A támadás után alakult ki a tömegverekedés, nők és férfiak is beszálltak mindkét oldalról, a hangzavarra Sávolyék barátai is leszaladtak. Ekkor szúrták meg Bozsányi Gergőt is, majd Sávoly nővérét is leütötték rekesszel és üveggel. Aki tudott, rendőrt és mentőt hívott. A verekedésre emlékeik szerint 6-8 rendőr érkezhetett ki, szigethalmiak és Pest megyeiek is. A velünk beszélgető szemtanúk cáfolták azt a lábra kapó értesülést, hogy az egyik késszúrás már azután történt, hogy kiérkeztek a rendőrök.

Ezt közleményben cáfolta a rendőrség is. A PMRFK egy jobbikos parlamenti képviselő, Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatójára reagált, ahol ő is ezt a pletykát híresztelte. „A rendőri intézkedések bevezetése után a szórakozóhelyen támadás, atrocitás senkit nem ért, és valótlan az az állítás is, hogy az ott intézkedő rendőr csak hosszas győzködés után hívott volna erősítést. A valóság ezzel szemben az, hogy az intézkedést megfelelő létszámú rendőri erő hajtotta végre, a bűncselekmény ismertté válása után késedelem nélkül. A rendőrök elsődleges feladata az életmentés, a vagyonbiztonság fenntartása volt, miközben a sérültek orvosi ellátása folyamatosan zajlott" – írták.

Az indulatok továbbra is forrnak. Sávoly nővére elmondta, hogy J. János családtagjai megkeresték és megfenyegették. Leveleket is kapott: „Vér fog folyni, ha nem vonjuk vissza a feljelentésünket”. Tudomása szerint más ottlévőket is fenyegettek. A Bozsányi támadóját azonosító koronatanú ezért rendőri védelmet is kapott.

A támadást a Jobbik már meglovagolta, cigánybűnözés elleni felvonulást tervez Szigethalmon. Sávoly nővére elmondja, hogy ők nem csinálnak ebből kérdést: „Lehetett volna kínai vagy magyar is a támadó, nem ez a lényeg, hanem az, hogy egyáltalán megtörtént a késelés. Sok cigány is odajött már hozzánk, hogy nagyon sajnálják, ami történt, és szégyellik magukat.”

Mobil, pénztárca, kés

„Szörnyű elképzelni, hogy valaki úgy indul buliba, hogy mobil, pénztárca, kés megvan” – mondta Sávoly nővére. Felmerült a gyanú, hogy azzal a késsel szúrták le Bozsányit, amit éppen Sávoly nővére adott oda J. Jánoséknak, hogy a tequilához citromot szeljenek, de végül ezt megtalálták a rendőrök. A másik kést és a másik támadót azonban még mindig keresik.

Bár Sávoly rengeteg vért veszített, Bozsányi Gergő járt rosszabbul, A szabadfogású birkózó öt-hatéves kora óta Joszkin János kezei alatt dolgozott, de edzője sosem ismerte balhés gyereknek. Joszkin tudomása szerint Bozsányi máját és a beleit is érte szúrás. Barátai úgy tudják, hogy fél évig semmilyen szilárd táplálékot nem ehet. „A humorérzékével azért nincs gond, azt mondta, hogy úgy enne már egy kis disznósajtot, és azt is megjegyezte, tarthatnánk egy pótszilvesztert, ha már az igazi nem sikerült olyan jól.”