Nyolc hónap múlva szavaznak a 2020-as olimpiáról

2013.01.07. 16:22

Pontosan nyolc hónappal a szavazás előtt átadták pályázati anyagukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a 2020-as nyári játékok rendezési jogáért versengő városok, Isztambul, Madrid és Tokió képviselői. A spanyol főváros sorozatban harmadszor, a japán egymás után másodszor kandidál, míg a törökök összesen ötödször.

A most átadott pályázati könyvek több száz oldalasak, és minden fontos információt tartalmaznak az adott város rendezési elképzeléseiről - a versenyhelyszínekről, a költségvetésről, a biztonságról, a szálláslehetőségekről, a szállításról, az infrastruktúra-fejlesztésről.

A NOB szemlebizottsága - a brit Craig Reedie vezetésével - márciusban látogatja végig a pályázókat, és elkészíti jelentését. A NOB-tagok júliusban, Lausanne-ban találkoznak majd a kandidálókkal, a végső szavazás pedig szeptember 7-én, Buenos Airesben lesz.

A 2020-as játékokra pályázók listája eredetileg hat városból állt, de Róma kormánygarancia híján visszalépett, Dohát és Bakut pedig tavaly ejtette ki a NOB. Jövőre Szocsiban lesz a téli olimpia, majd 2016-ban Rio de Janeiro, 2018-ban pedig a dél-koreai Pjongcsang lesz a házigazda.