London után uszodába sem akartam menni

2013.01.10. 14:33
Dühből is halmozta ősszel az érmeket, akár nyolc évet is lát magában Hosszú Katinka, aki nem fog Jakabos Zsuzsával közösen készülni. A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában az úszó arról is beszélt, Amerika után csak Budapest jöhetett számításba, és azért maradt kint, hogy tanulmányait befejezze.

„Gyógyír volt a londoni negyedik helyezésemre az elmúlt hónapok éremhalmozása: a világkupa-sorozat és a rövidpályás Eb és vb érmei visszaadták az önbizalmamat. Ezektől már tisztán és biztatóan látom a jövőmet, tele vagyok motivációval” - mondta Hosszú Katinka.

„Mostanában úgy érzem, akár még nyolc év, két olimpia is bennem van, bár amikor kimondom, sokan nevetnek, hogy biztosan nem gondolom komolyan. Rióig biztos, utána újra át kell gondolni. Most a fő cél a nyári nagymedencés vb, kemény alapozás kezdődik, tavasszal edzőtáborok, verseny addig kevesebb lesz.”

   hosszú

„Egyelőre még egyedül úszom. Szükségem lesz még partnerekre, keresek társakat a klubhoz. Jakabos Zsuzsával közösen készülni? Ezzel az egyetlen probléma az, hogy ugyanazokat a számokat ússzuk. Amerikában sem vált be két sprinter közös tréningezése, megölné a munkát a hosszankénti rivalizálás, mindketten vérre menő versenyzőalkatok vagyunk.”

Pénzdíjai is szóba kerültek: „Nem számoltam közben, hogy mennyi pénzt úsztam össze ezeken a versenyeken. Nem ezért úsztam, ez a bónusz volt csupán. Lesz persze helye: frissen költöztünk Budapestre, egy része alighanem elmegy az itteni életünk kialakítására. Los Angeles négy éve után csakis a magyar főváros jöhetett szóba, kinőttem Baját.”

Új klubjáról elmondta: „Örülök, hogy részese, építőköve lehetek a Vasas új úszószakosztályának. Remélem, egyre többen leszünk felnőtt és utánpótlás versenyzők is, nyilván rám is hárul majd a toborzás. Hogy hol fogunk edzeni? Elég érdekes a helyzet, mert három klub versenyzői is egy medencében készülnek a Komjádiban, kíváncsi leszek, hogy alakul, nekem tetszik, hogy a válogatott nagy része együtt úszik.”

„Nem volt azért egyszerű az újrakezdés: London után az uszoda környékére sem akartam menni, hisz az időeredményeim dobogót sejttettek előtte, nehéz volt feldolgoznom a lemaradást az éremről. Egy hetet sajnáltattam magam, azután a trénerem rászorított a munka folytatására. A negyedik helyezés előnye, hogy éhessé tett a sikerre, düh is volt bennem, hogy megmutassam. A szervezetem egyébként jól bírta, jobban érzem fizikailag magam a hosszú sorozat után” - mesélt motivációiról.

„Habár fő számomban a londoni volt az olimpiai debütálásom, izgulni már régóta csak egyforma szinten izgulok, tudom kontrollálni a versenydrukkomat, ebben nem pszichológus, hanem a barátom és edzőm, Shane Tusup segít. Az olimpiai döntő persze különleges érzés, de inkább a formába hozással lehetett a probléma. Edzőm, Dave Salo Amerikában rengeteg versenyzővel dolgozott mellettem, húsznál több olimpikonnal, nem is tudott figyelni igazán rám. Az Egyesült Államokban maradásom fő oka az volt, hogy be akartam fejezni egyetemi pszichológiai tanulmányaimat” - elemezte az olimpiai éremhiány okait.

Távokról, számokról azt mondta: „Nehéz kedvenc számot választani nekem, a fő profilom a 400 vegyes, amit gyilkosnak szokás tartani. Én kedvelem, de nem mindig élvezet ezt úszni. Most nagyon jóban vagyok a rövidebb távokkal, de azért sprinter alkatilag nem lesz belőlem hosszabb távon. Szeretem a 200 pillangót, jól is ment.”