Szívszaggató: Gyurta átadta az érmet

2013.01.13. 09:40
Gyurta Dániel szombat este Norvégiában átadta olimpiai aranyának egyedi emlékérmét a tavaly április 30-án tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori úszótárs, Alexander Dale Oen családjának.

A 200 méteres mellúszás londoni bajnoka a megható eseményen Alexander testvérének, Robin Dale Oennek adta át az egyedi készítésű érmet Hamarban, írja a MOB hírlevele.

„Alexander nagyszerű ember volt. Biztos vagyok benne, hogy aranyérmet nyert volna az olimpián, így ez az érem azt az eredményt jelképezi, amit nem érhetett el a tragikus halála miatt" – mondta a meghatott Gyurta, aki norvégul írt beszédet az eseményre, és azt olvasta fel. (A videó itt látható.)

A norvég Év Sportolója-gála négyezres nézőközönsége hatalmas tapssal fogadta Gyurta beszédét.   gyd

A 2011-es sanghaji világbajnokságon 100 mellen aranyérmes Dale Oen a nyári játékok egyik nagy esélyesének számított, tragikus halála megrázta a világot. A norvég és a magyar úszó jó barátságban volt, Gyurta gesztusa szívből jött. A felajánlást már Londonban megtette, ám az aranyérméhez emlékeztető medál csak decemberre készült el.

Gyurta Fair Play-díjat kap

A Nemzetközi Fair Play Bizottság budapesti ülésén Gyurta Dánielt a legrangosabbnak számító, cselekedet kategóriában felterjesztették Fair Play-díjra. „Az olimpián nemcsak a győzelem a fontos, hanem az emberség és az együttérzés is" - mondta  a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Kamuti Jenő. Gyurta szeptember 18-án Párizsban, az UNESCO székházában veheti majd át az elismerést.

„Eredetileg az aranyérmének hiteles és pontos másolatát szánta Alexander családjának Dani, csakhogy utóbb kiderült, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai nem engedik meg az ilyesmit, ezért a kópia helyett végül is egy teljesen egyedi tervezésű, művészi alkotást vitt magával a fiam" - mondta el az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó mellett menedzseri teendőket is ellátó édesapa, Gyurta Tamás az MTI-nek.

„A család láthatta meg először a díszdobozba csomagolt, fémből készült, egyik oldalán a londoni Towert, a másikon Alexander arcképét ábrázoló, dombornyomásos érmét, amelyért külön köszönet jár az alkotást megtervező és elkészítő képzőművésznek, Mihály Annának. A gesztust méltányolták az ottaniak, mondhatom, tiszteletbeli norvéggá avatták Danit, aki mély barátságot ápolt Alexszel. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak nagyszerű versenyző, de remek ember is volt, akinek halála a világ egész úszósportját ért nagy veszteség is egyben."

Alexander Dale Oen az Egyesült Államokban, a norvég válogatott olimpia előtti arizonai edzőtáborozása közben, hirtelen, minden előjel nélkül, 27. születésnapja előtt kevesebb, mint három héttel hunyt el. A 100 mellen 2011-ben világbajnok, 2008-ban és 2010-ben Európa-bajnoki aranyérmes, a 2008-as pekingi olimpián második, 200 méteren pedig kétszeres Eb-ezüstérmes versenyzőnek megállt a szíve, a zuhany alatt eszméletlen állapotban találtak rá, megmenteni már nem lehetett.