Elza
-4 °C
4 °C

Kitálal a doppingoló holland kerékpáros

2013.01.23. 14:52

Ígérete szerint minden részletre kiterjedően beszámol doppingos múltjáról az illetékes holland hatóságoknak Thomas Dekker profi országúti kerékpáros.

A 28 esztendős versenyző a 2009-es Tour de France rajtja előtt akadt fenn a vizsgálaton, szervezetében eritropoetint (EPO) találtak, és emiatt két évre, 2011. június 30-ig eltiltották.

Dekker szerdán közleményben tudatta, hogy minden részletet, nevet, időpontot elmond doppingos múltjából a Holland Doppingellenes Hatóságnak, hogy így segítse elő a sportág megtisztulását. A megbeszélés két héten belül lesz, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az érintettek nevét.

A holland bringás időfutamban kétszeres országos bajnok (2004, 2005), ezen kívül 2006-ban a Tirrén-Adria, 2007-ben pedig a romandiai körversenyt nyerte meg.

Egy hete a sportág legismertebb alakja, a többek között hét Tour-elsőségétől és olimpiai bonzérmétől megfosztott amerikai Lance Armstrong vallotta be, hogy hosszú éveken át doppingolt, de a csalásban segítők nevét eddig ő sem árulta el.