Emőd
21 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Kivéreztették a csepeli röplabdát

2013.01.23. 15:16
Pénztelenség és méltatlan körülmények miatt egyik napról a másikra lenullázodott Magyarország legeredményesebb röplabda szakosztálya, a Csepeli Röplabda Club. A fűtetlen termükben nem tudtak bajnoki mérkőzést tartani, majd háromszori ki nem állás miatt kizárták a csapatot az NB I.-ből. Kétséges, hogy folytatni tudják-e az NB II.-ben. Az eddig támogatások Fidesz-MSZP-harc miatt szűnhettek meg.

A problémák nem most jelentkeztek, a röplabdások már szeptemberben tudták, hogy nehéz év elé néznek, mert a csepeli önkormányzat nehéz költségvetési helyzetére hivatkozva megszűntette a klub támogatását, ami évről-évre kevesebb volt, nagyjából a nevezési díjakat fedezte. A Csepeli Röplabda Club – úgy tűnik, csak egykori – csapatkapitánya, Daróczi Gergely elmondta, náluk mindenki amatőrként versenyez, körülbelül évi másfél millió forintból működtek, amit utazásra és a versenybírói díjak kifizetésére költöttek. „Ezeket a díjakat saját erőből még most is elő tudnánk teremteni a hátralévő mérkőzésekre, de arra már nincs pénzünk, hogy még termet is béreljünk.”

A csepeli röplabda kimondva-kimondatlanul a politika csatározások áldozatává is válhatott, ahogy Daróczi fogalmazott az érdekellentétek kivéréztetik a csepeli sportot. A röplabdások az edzéseiket és a mérkőzéseiket az MSZP-hez köthető Csepel Sport Club Alapítvány Béke téri ingatlanában tartották, míg az önkormányzat fideszes vezetésű.

Az biztos, az egymásra mutogatás jól megy. A csepeli önkormányzat honlapja az Alapítványt teszi felelőssé: „A kizárás nagy valószínűséggel annak a közvetlen következménye, hogy a Csepel SC-t MSZP-s politikusok segítségével megszerző offshore-cégcsoport megkezdte a sportegyesületek kivéreztetését. Miközben az offshore cégcsoport folyamatosan azzal kampányolt, hogy működtetni és fejleszteni is tudja a kezébe átjátszott sokmilliárdos épületegyüttest, még a fűtést sem fizették ki. A Csepel SC Alapítvány és Podolák György MSZP-s politikus által nyilvánosságra hozott „fejlesztési terv” célja – az alapítvány nevével éles ellentétben – a sportlétesítmények kétharmadának lebontása és a helyükön bevásárló központ, lakópark és nyugdíjas otthon építése volt” - áll csepel.info cikkében.

Az alapítvány ingyen adta a termet, de mára jelentős díjtartozást halmozott fel, ezért a röplabdások csarnokában is kikapcsolták a fűtést. Az Alapítvány erről levélben tájékoztatta a klubot, és arra hivatkozott, hogy tartozásának egyik oka az, hogy 2010. októberétől (ekkor szerezte mandátumát a fideszes városvezetés a helyhatósági választásokon) már nem  kapott önkormányzati támogatást. „Fentiek miatt a fűtés nem elérhető az Alapítvány Béke tér 1. szám alatti ingatlanán, ezért kérjük Önöket, hogy ennek tudatában készüljenek fel a téli szezonra”, - állt a levélben, és még arra is biztatta a röplabdásokat, hogy győzzék meg ők a Főtávot, hogy kapcsolák vissza a fűtést.

peaccsepel
Fotó: csepelirc.hu

A röplabdások november óta már fűtetlen teremben voltak kénytelenek játszani, majd decemberben az első mérkőzésük elmaradt. A versenyszabályok szerint tíz fok a minimum, amiben még meccset is lehet rendezni, de december 9-én a játékvezető csak nyolc és fél fokot mért a talajon, így nem kezdődhetett el a Csepel–Pécs-mérkőzés.

Daróczi szerint megpróbáltak időt nyerni, több ellenféllel is tárgyaltak, hogy halasszák el a soron következő mérkőzéseiket, de mivel azok ki-ki meccsek lettek volna, az ellenfeleknek nem volt érdekük, hogy feltétlenül partnerek legyenek, ha könnyen megszerezhető a három pont. Végül januárban jött el az összeomlás.

„A Csepeli Röplabda Club Sportegyesület felnőtt csapata három mérkőzésen (F-F1- 070 Sümegi Röplabda Egyesület – Gergi Háló Csepel, F-F1-072 Gergi Háló Csepel - DEAC, F-F1-079 Kádár Kecskeméti Röplabda Club – Gergi Háló Csepel) nem jelent meg, ennek következtében a Versenykiírás 11.1. pontja szerint ki nem állónak kell tekinteni” - áll a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) versenybizottságának határozatában. A január 21-én kelt határozat ellen nyolc napig lehet fellebezni. A kizárás mellett még háromszázezer forintos büntetést is megállapítottak a csepelieknek. A klub azonban sem ezt, sem a 30 ezer forintos fellebbezési díjat nem tudja kifizetni. A fellebbezéssel már csak azért sem élnek, mert a játékosok az eligazolások miatt elfogytak, így rendesen nem is tudnák már lejátszani a bajnokságot.

A kizárás nem érinti az utánpótlást, ők tovább versenyezhetnek, a bázisuk eddig sem a Béke téri csarnok volt, hanem iskolákhoz kötödnek a különböző korcsoportok, és a bajnokságukat csoportrendszerben, több meccses tornákon rendezik meg. A kérdés már csak az, hogy felnőttként, melyik csapatban versenyeznek. „A csapatból a fiatalabb játékosok közül, aki csak tudott már eligazolt tőlünk, nyolcan-tízen maradtunk, és nem tudjuk, hogy folytatjuk-e az NB II.-ben. A közel 60 éves szakosztály, ha most nem is a legsikeresebb, de mindeddig a legeredményesebb a magyarok között, itt még most is a legtöbben csepeli kötődésűek, emiatt és a múltja miatt is fájó, hogy most ez történt” - mondta Daróczi.

Bár a MRSZ látványos sportágfejlesztési programot készített , ami a kormány tetszését is elnyerte, és emiatt 2013-ra egymilliárd forint körüli összeget szavazott meg, a bajok most kerülnek igazán felszínre. A Csepel idén már a második NB I.-es csapat, amelyik kiszáll a bajnokságból. A nőknél a Budai XI. SE lépett vissza korábban anyagi okok miatt.