Dopping döntötte meg a Török Súlyemelő Szövetséget

2013.01.25. 17:35

A Török Súlyemelő Szövetség teljes vezetősége lemondott pénteken azután, hogy a 23 éven aluliak múlt havi, izraeli Európa-bajnokságán öt török versenyző pozitív doppingmintát szolgáltatott.

A török állami hírügynökség közlése szerint Hasan Akkus szövetségi elnök a döntés bejelentésekor neveket nem mondott, magyarázatul hozzáfűzve, hogy a második ellenőrző vizsgálat végeredménye még nincs meg, annyit azonban elárult, hogy a tiltott segítséget igénybe vevők egyike se nyert érmet.

A török súlyemelést az elmúlt időszakban már érte doppingsokk: a tavaly a londoni olimpia előtt a női 48 kilogrammban olimpiai, világ- és Európa-bajnok Nurcan Taylant parancsolták le négy évre a versenydobogóról, két további emelőjüket pedig egy nappal a londoni olimpia rajtja előtt zárták ki a válogatottból doppingolás miatt.

Az Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szerint a doppingolók lelepleződése a laboratóriumi elemzési módszerek fejlődése mellett annak az együttműködésnek köszönhető, mely a nemzetközi és a török szövetség között jött létre.

"Az ügyekben folyik a részletek tisztázása és a megfelelő szankciók megállapítása, így egyik sem tekinthető még lezártnak" - olvasható az IWF közleményében.

"A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség az elmúlt hónapokban is széles körű doppingellenőrzéseket végzett világszerte. Az IWF elsőként vezette be a szteroid profilt és a WADA-akkreditált kölni labor által kifejlesztett legmodernebb módszerek kerülnek alkalmazásra az anabolikus szteroidok kimutatásánál."

Az IWF 2012-ben 120-nál is több országban több mint 2000 doppingellenőrzést végzett, melyből 800 versenyen kívüli, 1200 pedig versenyen történt ellenőrzés volt.

"Az oktatás és nevelés elengedhetetlen és hatékony eszköze a doppingolás megelőzésének - áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel, nemzeti doppingellenes szervezetekkel és nemzeti súlyemelő szövetségekkel együttműködve az IWF elindította a Say No to Doping, azaz "Mondj nemet a doppingra" elnevezésű kampányt.