Párbajtőr GP, tőr vk Budapesten

2013.01.31. 14:11

Egymás után két kiemelt női vívóeseményt rendeznek Budapesten: szombaton és vasárnap a párbajtőrözők Grand Prix-versenyére, a jövő hét végén pedig a tőrözők világkupa-fordulóját rendezik. A GP-n - amint az a két viadalt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott - 30 ország 128 vívója - köztük a magyar élmezőny - indul.

A hazai esélyeket illetően Kovács Iván, a női párbajtőrözők itthon most debütáló vezetőedzője többek között arról beszélt, hogy nehéz helyzetben van a szakág. Ezt - mint mondta - jól szemlélteti, hogy Szász Emesén kívül, aki jelenleg a 19. a világranglistán, további magyar női párbajtőröző nincs az első százban, sőt annak közelében sem, a csapat pedig "soha nem látott mélységbe zuhant", pillanatnyilag csak a 18. helyezett.

"Van kiút, látjuk a fényt az alagút végén - igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket. - Először fejben kellett rendbe tenni a hölgyeket, mert úgy vettem észre, hogy valahogy tartottak a tekintélytől. Most már előrébb járunk e tekintetben, mosolygó arcokat is látok az edzéseken" - tette hozzá.

Megemlítette még, hogy Révész Júlia visszatérésével - ő Londonból jött haza és nyerte meg mindjárt, decemberben az országos bajnokságot -, erősödött a válogatott, de kellene még egy stabil csapattag.

A GP-n a magyarok közül Szász Emese kiemelt lesz, így ő a selejtezőben nem vív majd.

A jövő péntektől zajló tőr Világkupán csapatversenyt is rendeznek, de az indulói létszámról egyelőre nem közölhetett adatokat a szövetség, mivel még nem zárult le a nevezés. Kreiss Gábor vezetőedző ugyanakkor helyzetjelentést adott, utalt az olimpia előtt történtekre, nevezetesen arra, hogy a válogatott az utolsó pillanatban csúszott le a játékokról, aminek volt utóélete.

"Sokáig maguk alatt voltak a versenyzők, de mostanra már rendben vannak" - mondta, kitérve egyben arra is, hogy bár olimpia után feladat lenne a fiatalítás, erre egy kicsit várni kell, mert idén itthon lesz a világbajnokság, s azon illik jól szerepelni, márpedig az eddig is bizonyított öt felnőtt versenyző mögött nagy az űr.

"Az idei vb-t még jelen tudásunk szerint velük oldjuk meg" - fűzte hozzá.

Csampa Zsolt, a szövetség elnöke köszönetet mondott a kormánynak, amiért meghirdette: a sport kiemelt ágazat.

"A vívás kiemelt figyelmet kap" - fogalmazott, majd beszélt többek között arról, hogy az elmúlt időszakban "a sportág érdekét szolgáló változtatásokat" hajtottak végre, a világbajnokság szervezése "kezdi utolérni magát", s nemzetközi színtéren is javult a helyzet, a korábbi kettő helyett ugyanis már hét ember képviseli a magyar vívást a világszövetségben.

A házigazda Westend képviseletében Prosits Attila bejelentette, hogy a párbajtőr GP-n - melyet ezúttal is a négy éve elhunyt első magyar párbajtőr világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics Józsefre emlékezve rendeznek meg - idén is különdíjat ad át Sákovicsné Dömölky Lídiával együtt a legjobb eredményt elérő hazai vívónak, majd később hozzátette, hogy ugyanezt a tőrözők versenyére is felajánlja.

A hétvégén először lesz itthon élő internetes közvetítés vívóversenyről. Az eseményeket a szövetség honlapján lehet követni A párbajtőrözők szombaton 10 órától a selejtezős küzdelmekkel kezdenek, majd vasárnap 9 órától a 64-es tábla asszóira kerül sor, s végül 17 órakor kezdődik majd a négyes döntő.

A tőrözők számára az egyéni mellett csapatversenyt is rendeznek. Az egyéni selejtező 7-én, pénteken lesz 12 órától, majd szombaton, 8-án zajlanak a táblás összecsapások a párbajtőrhöz hasonló menetrenddel, annyi különbséggel, hogy a négyes döntő egy órával hamarabb kezdődik. A jövő vasárnapi csapatverseny 8 órakor rajtol, a bronzmérkőzést 13, a döntőt pedig 15 órakor vívják. Mindkét verseny helyszíne a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok lesz.