Gyulai Miklós májusig biztosan MASZ-elnök

2013.02.02. 13:34

További három hónapig Gyulai Miklós marad a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke - döntött szombaton a sportági szervezet rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése.

Eredetileg az elnöki posztot 2009 óta betöltő Gyulai volt az egyetlen jelölt, a közgyűlésen azonban a pécsiek javaslatára, K. Szabó Gábor egykori válogatott hosszútávfutó, a debreceni sportuszoda igazgatója is felkerült az elnökjelölti listára. A küldöttek közül 37-en szavaztak Gyulaira, és 21-en K. Szabóra.

A küldöttgyűlés elején hosszas vita alakult ki arról, hogy a tisztségviselőket négy évre vagy csak három hónapra, a májusi, évi rendes közgyűlésig válasszák meg, miután a küldöttek az alapszabály ide vonatkozó rendelkezését többféleképpen értelmezték. Végül szavaztak erről, és a többség az utóbbira voksolt.

Gyulai Miklós azután nyújtotta be lemondását, hogy az elnökség létszáma 70 százalék alá csökkent, és az alapszabály ilyen esetben rendkívüli tisztújító közgyűlés összehívását írja elő.

"A szövetség egy demokratikus szervezet, ezért el kell fogadni, hogy a tagság így döntött" - kommentálta a küldöttgyűlés határozatát Gyulai Miklós, majd hozzátette, szerinte azért sokkal bölcsebb lett volna, ha más sportágak szövetségéhez hasonlóan az atléták is hamarabb megtartják tisztújító közgyűlésüket, hogy elkezdődhessen az a munka, amely négy évre szól.

"Így most egy picit nehezebb lesz ez a három hónap, mert jön egy újabb közgyűlés, és ez taktikailag sok mindent felvet és befolyásol, hiszen éreznie kell a közegnek, hogy mindenkire odafigyelünk" - mondta az elnök, aki tudja, hogy van ellentábora a szövetségen belül, ezért azon is igyekszik dolgozni, hogy a jövőben még jobban elnyerje a tagság bizalmát.

"A szakmai és a gazdasági beszámolóknak még nincs itt az idejük, hiszen ez a mostani nem egy évi rendes, hanem egy ad hoc módon összehívott küldöttgyűlés volt, amit az alapszabály írt elő" - válaszolta Gyulai azokra a megjegyzésekre, amelyek szerint a küldötteknek nehéz lett volna most felelősen négy évre tisztségviselőket választaniuk anélkül, hogy alaposan ismernék a szövetség helyzetét.

"A beszámolók már javában készülnek, annyit azonban már most elárulhatok, hogy a szövetségnek az elmúlt évet sikerült pozitív szaldóval zárnia, amire hosszú ideje nem volt példa" - tette hozzá Gyulai, aki folytatni kívánja a közelmúltban elindított programokat, így a kölyökatlétika-programot, és egyúttal azt ígéri, hogy nem jön el újra az az időszak, amely 2007 előtt jellemezte a magyar atlétikát.

Mivel az alapszabály tavalyi módosítása alapján 2013-tól az elnökségnek 7 fősnek kell lennie - eddig 13 tagú volt -, a küldöttgyűlés új elnökségi tagokat is választott. A két alelnök Szalma László és Németh Zsolt lett, az elnökségbe rajtuk kívül még Szatmáry-Antal Tamás, Magyariné Oroszi Zsuzsanna, Szabóné Molnár Krisztina és Knipl István került be.