Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Egymillión múlik a világverő kendósok Eb-je

2013.02.06. 15:23

A pénzen múlik a magyar kendóválogatott Eb-indulása, az április közepére szervezett verseny szervezői drasztikusan, csaknem a háromszorosára emelték a versenydíjakat, ami miatt Spanyolország, Portugália, Macedónia, Csehország, Szlovákia és Málta válogatottja nem is indul  Berlinben, írja a szövetség honlapja.

A németek nem hajlandóak a díjon csökkenteni, az európai szövetség ebbe nem szólhat bele, mivel csak a szakmai háttérért felelős, a kendósok viszont attól tartanak, hogy a visszalépések miatt komolytalanná válik az Eb, amin általában nagyjából 30 ország 700 versenyzője szokott indulni.

Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára elmondta, hogy az Eb-ken eddig nagyjából 100 euró volt a fejenkénti versenydíj, és minden szervező elfogadható szállásokat is kínált. Ezt emelték most 280 euróra, amit ráadásul most már nem csak a versenyzőknek, hanem a delegáció minden tagjának, sportvezetőknek, edzőknek, gyúróknak is ki kell fizetniük a február 15-i határidőig. Természetesen ezen felül mindenki fizeti a saját szállását, ellátását, utazását.

„A férfiaknál címvédő, nőknél dobogós magyar csapat minimum 13 fővel menne, a juniorok hiába éremesélyesek, nem lesznek ott, így nincs rá pénz. Eb-t évente rendeznek, kivéve minden 3. évet, amikor világbajnokság van. A férfiak és a nők csapatban Eb-dobogósok szoktak lenni, a fiúk a vb-n 3. helyet szereztek, azaz csak Japán és Dél-Korea győzte le őket."

A szövetség a MOB-tól kapott pénzből a költség felét kifizeti, de akárhogy spórolnak, akármilyen olcsó szállást vesznek igénybe, akkor sem lehet az összköltséget 2,2 millió alá szorítani, a maradék bő egymilliót jövő péntekig elő kell teremteniük.

A drágulásra nincs hivatalos magyarázat, a főtitkár szerint "a szervezők túl nagy csarnokot béreltek, presztizskérdést csináltak az Eb-ből, amit nekünk kell megfizetni".