Sokkoló doppingbotrány Ausztráliában

2013.02.08. 13:39

Az ausztrál rendőrség péntek hajnalban borította a kontinens legnagyobb doppingbotrányát, amely megrengette az egész ország sportvilágát. A maffia a szigetország több profi sportolóját segítette.

Az érintett sportolók olyan szerekkel doppingoltak, melyek emberi használatát nem engedélyezték. „A nyomozás eredményei döbbenetesek, az ausztrál sportrajongók undorát fogják kiváltani" - mondta Jason Clare igazságügyminiszter.

A doppingolást edzők, sportvezetők és kutatók segítették, volt, hogy egész csapatokat doppingoltak a negyvenoldalas nyomozati anyag szerint. Kiderült, hogy a teljesítménynövelő szerek terjesztését a maffia irányította.

„Sokkal több ez doppingvétségnél, a szervezett bűnözés segítette a doppingolást. Bizonyítékunk van rá, hogy profi sportolók kapcsolatban álltak a bűnözőkkel. Ez azt is jelentheti, hogy több mérkőzés eredményét is manipulálhatták" - tette hozzá Clare.

Ausztráliában a rögbi, krikett és az ausztrál futball a legnépszerűbb sprotágak. Igaz, a többi népszerűsítése is cél, Alessandro Del Piero nemrég például a Sydney FC-hez szerződött. A sajtótájékoztatón nem árulták el, mely sportágak érintettek, de az ABC néhány napja azt írta, azt ausztrálfoci-ligában szereplő Essendon csapata már gyanúba keveredett.

Az Ausztrál Doppingellenes Hatóság minden segítséget megkap majd, hogy felgöngyölítse az ügyet, azok a sportolók, akik nem akarnak együttműködni, komoly büntetésre számíthatnak.