Zsófia
17 °C
21 °C

Kedden kiraknak egy sportot az olimpiáról

2013.02.11. 16:32

Egy nappal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának keddi ülése előtt továbbra is a taekwondót és az öttusát tartják a legesélyesebbnek arra, hogy a vezető testület javaslata alapján kikerül a 2020-as nyári játékok programjából.

A vb Lausanne-ban előterjesztést tesz, ám kevéssé valószínű, hogy a NOB közgyűlése szeptemberben, Buenos Airesben ezt majd felülírja.

A végrehajtó bizottság május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most kikerülő sportágat - erre a lehetősége megvan -, ugyanakkor nem életszerű, hogy három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és nem a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - közül választ majd.

A nemzetközi hírügynökségek a vb-ülést beharangozó írásaikban egyaránt az öttusát és a tekvondót látják a legveszélyeztetettebb helyzetben lévőnek, ugyanakkor az AP szerint az asztalitenisz, a birkózás és a tollaslabda körül is vannak kérdőjelek.

A testület 15 tagja a NOB programbizottsága által készített jelentésre támaszkodhat, amelyben valamennyi olimpiai sportágat értékelték 39 szempont alapján. Ebben az átfogó jelentésben adatok szerepelnek többek között a sportágak versenyeinek látogatottságáról, globális lefedettségéről, a fiatalok körében mért népszerűségéről, televíziós nézettségéről vagy éppen doppingellenes rendszeréről.

A jelentésben nem állítottak fel sorrendet, ám az AP több, neve elhallgatását kérő NOB-tagtól úgy értesült, hogy az öttusa számos kategóriában alacsony pontszámot kapott.

A végrehajtó bizottság határozata ennek ellenére nem borítékolható előre, miután a tagok nem csupán a jelentésben foglaltak alapján döntenek majd. Thomas Bach, a NOB alelnöke például kijelentette, hogy szerinte komoly, érzelmektől átfűtött vitára van kilátás.

A hazai sikersportok közé tartozó öttusa korábban mindig sikeresen lobbizott. A versenyeket jó ideje már egyetlen nap alatt bonyolítják le, a legutóbbi olimpiai programrevízió óta pedig megjelent a lézeres lövészettel kombinált futószám, sőt, már újabb terv is körvonalazódott: a 2016-os játékokon egy helyszínen, öttusastadionban lennének a versenyszámok, melyeket nézőként egy helyről lehetne végigkövetni. Az is a sportág melletti érv lehet, hogy Londonban nagyon sikeres versenyeket rendezett, a lovaglás és a kombinált szám helyszínén húszezren ültek a lelátókon, és sok pozitív visszajelzés érkezett.

„Ha eltávolítanak bennünket az olimpiai műsorból, akkor Pierre de Coubertin báró örökségét rombolják le" - fogalmazott Klaus Schormann, a sportág nemzetközi szövetségének német elnöke arra utalva, hogy az öttusa a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első vezetőjének ötlete nyomán alakult ki.

A NOB végrehajtó bizottságának álláspontjáról a közgyűlés szavaz szeptember 7-én, Buenos Airesben. Akkor és ott jelölik majd ki a bő hét év múlva esedékes olimpia rendezőjét is.

Harc a dollármilliókért

Több sportág képviselői feszülten várják a NOB végrehajtó testületének keddi javaslatát arról, hogy mely sportág kerüljön ki a 2020-as játékok programjából, mivel számukra létfontosságú a testület támogatása. Az olimpiai műsorban lévő sportágak nemzetközi szövetségei nagyvonalú juttatásban részesülnek a NOB-tól, amely 375 millió dollárt osztott szét közöttük a tavalyi, londoni játékokra való felkészüléshez. Ez az összeg a jövőben várhatóan 475 millióra emelkedik. A NOB a támogatás összegétől függően négy osztályba sorolja a sportágakat, a legtöbb pénzhez, 35,77 millióhoz az atlétikai szövetség jut. A második kasztba tartozik többek között a csúcshonoráriumról önként lemondott labdarúgás, amely 18,73 millióval számolhat. Az állítólag a kirostálástól fenyegetett öttusa - 13 másik sportággal együtt - a legalsó csoportba tartozik, itt 11,19 milliós támogatásról van szó. "A támogatásunk nélkül a legtöbb olimpiai sportág szövetsége működésképtelen lenne" - ismerte el Jacques Rogge NOB-elnök.
A 2016-os riói olimpiára felvett rögbi és golf nem lehet kieső, ugyanakkor az a sportág, amelyet kiválaszt a végrehajtó bizottság, automatikusan csatlakozik a hét jelentkezőhöz, melyek közül egy kerülhet be a 2020-as programba a testület május végi, szentpétervári javaslata alapján. A hét pályázó a vusu - az ősi kínai harcművészet - sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő baseball és softball, amely már közösen próbálkozik a visszajutással. Erről a NOB vb május végén dönt, Szentpéterváron, majd a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz az előterjesztésről.