Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ha mi rendezzük az olimpiát, lesz birkózás is

2013.02.13. 12:31

A sportágban rendkívül eredményes törökök felháborodva fogadták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága a birkózást javasolja kivenni a 2020-as nyári játékok programjából, sőt azt is kilátásba helyezték, hogy szembemennek a határozattal.

„Már azt is igazságtalannak tartom, hogy ilyesmiről egyáltalán beszélnünk kell. Soha nem fogjuk ezt megengedni" - szögezte le Hamza Jerlikaja, a török sportági szövetség elnöke, kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok birkózó.

Emlékeztetett rá, hogy a birkózás az olimpia történetének egyik legősibb sportága, már csak ezért is ott a helye a játékok programjában.

Jerlikaja megemlítette, hogy Madrid és Tokió mellett Isztambul pályázik a 2020-as olimpia megrendezésére, szerinte ők a legkomolyabb jelentkezők, hangsúlyozta: birkózás nélkül olimpiát rendezni Isztambulban elképzelhetetlen.

A hét év múlva esedékes olimpia másik lehetséges házigazdái, a japánok körében is értetlenség fogadta a végrehajtó bizottság állásfoglalását. „Mélységesen felháborít ez a döntés. Fogalmam sincs, miként születhetett meg" - mondta Fukuda Tomiaki, a japán birkózó szövetség elnöke.

Japán olimpiai eredményességére is jelentősen kihathat a birkózás mellőzése, a tavalyi játékokon, Londonban hét aranyérmükből négyet ebben a sportágban szereztek.

Nemzetközi felháborodás a NOB-döntés miatt

Az Egyesült Államokban az olimpiai érmeket tekintve a birkózás a harmadik legeredményesebb olimpiai sportág, ráadásul az amerikai fiatalok körében nagyon népszerű. Egy kimutatás szerint a nemzeti középiskolás versenyrendszerben a 2010/2011-es szezonban 275 ezer gyerek szerepelt, ezzel a hatodik legnépszerűbb sport volt az országban az iskolások között.

„Már a gondolatba is belebetegszem, hogy elveszik a lehetőséget a gyerekektől, akik azért kezdtek el birkózni, hogy olimpiai bajnokok legyenek" - nyilatkozta a kétszeres aranyérmes John Smith, az Oklahoma State Egyetem edzője, hozzátéve, hogy a döntés után hosszan beszélt telefonon a sportágban dolgozó hazai és külföldi barátaival is, és úgy látja, a birkózótársadalom már most készen áll arra, hogy együtt harcoljon a határozat megváltoztatásáért.

Smith-hez hasonlóan szinte valamennyi egyetemi edző felháborodással és értetlenséggel fogadta a hírt, ugyanakkor már mindannyian előre tekintenek. „Most arra van szükség, hogy az embereket magunk mögé állítsuk, ehhez nagyon okosan kell cselekednünk - mondta Tom Brands, az atlantai olimpia 62 kg-os szabadfogású bajnoka, az Iowa edzője. - Szervezetten, profi módon kell fellépnünk és persze némileg izomból. Normális ember nem akarhat egy birkózó ellen harcolni."

A NOB határozata után nem sokkal az amerikai szövetség elindította a "Tartsuk az olimpián a birkózást" (Keep Wrestling in the Olympics) elnevezésű Facebook-oldalt, melyet azóta már több mint 56 ezren kedvelnek.

Görögországban úgy látják, az egész olimpiai eszmével megy szembe a határozat, hiszen a birkózás nem csupán az újkori, hanem az ókori játékok alapsportága is volt. „Nem hiszem, hogy ezt a döntést a NOB szeptemberi közgyűlése helyben hagyja. A birkózás összenőtt a játékokkal" - mondta Kosztasz Tanosz, a görög szövetség elnöke, aki szerint, ha a NOB ezen az úton megy tovább maga az olimpia szó is meg fog szűnni.

Iránban szintén felháborodtak a döntésen. „A NOB-vb ajánlása hatalmas veszteséget okoz az iráni sportban, ezért tiltakoznunk fogunk ellene" - mondta Mohammad Ali-Abadi, az Iráni Olimpiai Bizottság elnöke, arra utalva, hogy országában a labdarúgás után a birkózás a legnépszerűbb sportág, amely a súlyemelés mellett biztos olimpiai érmeket jelent Iránnak.

A NOB-vb május végén nevezi majd meg azt a sportágat, amely bekerülhet a műsorba. Ez a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - mellett akár a most megnevezett birkózás is lehet. A 2020-as programról a közgyűlés szavaz szeptember elején Buenos Airesben. Akkor dől el az is, hogy mely város rendezheti a 2020-as nyári játékokat.

Oroszországban provokációnak tartják a NOB döntését

Alekszandr Karelin, többszörös olimpiai és világbajnok orosz birkózó hazája elleni lépésnek tartja a keddi döntést. „Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de nyilvánvaló a NOB döntésének háttere. A szovjet és orosz birkózók az olimpiákon 77 aranyérmet szereztek. Érthető, hogy ez sokaknak nem tetszett" - mondta a Vesz szport nevű orosz hírügynökségnek a háromszoros olimpiai bajnok és kilencszeres világbajnok birkózó. Karelin szerint az orosz sportolók dominanciája és a nemzetközi birkózó szövetség, a FILA álláspontja együtt befolyásolták ezt az olimpiai felépítményt szétromboló döntést.

Georgij Brjuszov, az Orosz Birkózó Szövetség alelnöke azt hangoztatta, hogy Oroszország számára ez nemcsak egy sportág, hanem történelem, és örökség. „Ivan Buddobnov, Anatolij Parfjonov, Alekszandr Karelin, vagy Buvajszar Szajtyijev nevét mindenütt ismerik a világban" - idézte a vezető szakembert a championat.com.

Dmitrij Mindiasvili, a grúz származású szakember, egykori birkózóbajnok a Szportekszpressz című újság internetes oldalán hevesen reagált. Az idős szakember abszurdnak nevezte a döntést és úgy fogalmazott: "akkor vegyük le a napot is az égboltról!" Szerinte a birkózás kizárása után az olimpiai játékokat is meg lehetne szüntetni. „Szerintem ez lehetetlen. A birkózás az egyik legősibb sportág és nem szabad megfosztani a nézőket ettől a látványos sporttól" - vélekedett az RBK orosz hírügynökségnek nyilatkozva Anatolij Margijev, a moszkvai CSZKA sportklub birkózó szakosztályának vezetőedzője. A szakember a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok aranyérmesének, Szamal Otarszultanovnak az edzője is egyben.

Dmitrij Rogozin, a szókimondásáról ismert orosz miniszterelnök-helyettes a Golosz Rosszijinak nyilatkozva kijelentette, hogy doppingvizsgálatnak kellene alávetni a NOB tisztviselőit, akik felvetették a birkózás kizárásának lehetőségét az olimpiai játékokról.

A Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági lapnak a NOB-hoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrásai azt állították, hogy a NOB döntése mögött egyrészt a FILA elnökének, Rafael Martinettinek a politikája, másrészt Mihail Mamiasvili, az Orosz Birkózó Szövetség elnökének viselkedése állhat.

Oroszország számára hatalmas érvágás lenne a birkózás kizárása az olimpiáról. Tavaly Londonban az orosz birkózók 11 érmet szereztek. 

Schmitt Pál: A birkózásnak küzdenie kell

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja arra hívta fel a figyelmet: a NOB végrehajtó bizottságának határozata egyelőre annyit jelent, hogy a sportágnak meg kell küzdenie a programban maradásért.A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke közleményében a vb döntésének előzményeivel kapcsolatban kifejtette, hogy a szokásoknak megfelelően a NOB programbizottsága értékelte az egyes sportok szereplését, ez alapján a programból három sportágat javasolt esetleges kihagyásra. Ez a három a birkózás, az öttusa és a gyeplabda volt. Ezek után a vb titkos szavazással a birkózás felfüggesztése mellett döntött, így most a sportág helye megüresedik. Erre a helyre hét új sportág - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball -, továbbá a birkózás pályázik.
Schmitt hangsúlyozta, hogy a pályázók a soron következő - májusi, szentpétervári - vb-ülésen bemutatkozó előadást tartanak a bizottság előtt, ez alapján a tagok - ahogyan fogalmazott: - "kiválasztják azokat a sportokat, amelyek közül egyet a NOB közgyűlés a szeptemberi ülésén be-, vagy akár visszaszavaz az olimpiai programba. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a birkózósport nem került végleges törlésre a 2020. évi olimpiai játékokról, egyelőre csupán érvelnie kell, sportnyelven szólva, meg kell küzdenie a programban maradásért" - fogalmazott Schmitt. Kiemelte, hogy a sportágakkal szembeni elvárások között hangsúlyosan szerepel "a sport népszerűsége és elterjedésének mértéke a világon, az egyenlő versenyzési lehetőség nők és férfiak számára, a doppingellenes közös küzdelemben való részvétel, a mindenki számára világosan érthető szabályrendszer és bíráskodás, illetve a televíziós közvetíthetőség és nézettség".
A MOB-ot korábban 21 évig irányító sportvezető emlékeztetett rá: előfordult már több más magyar sikersportággal, hogy hasonlóan nehéz helyzetbe került, korábban az öttusa, a vívás, a vízilabda és a kajak-kenu olimpián maradása is megkérdőjeleződött, ám ezek a sportok sikeresen változtatták meg szabályaikat, jól alkalmazkodtak az elvárásokhoz. "Őszintén remélem, hogy a birkózósport, amely nem csak ősi sport, hanem a fiatalság nevelésének egyik fontos eszköze, sikeresen vívja meg ezt a harcát, amelyhez magam is, mint a NOB tagja, minden segítséget meg kívánok adni".