Az Eb-re készül a cselgáncsválogatott

2013.02.14. 13:50

Ötvenedszer rendezik a hétvégén a cselgáncs Hungária Kupára, amelyen ezúttal a férfiak lépnek tatamira, és amely az áprilisi, budapesti Európa-bajnokság jegyében zajlik.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Kovács Antal olimpiai bajnok, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) kommunikációs és média alelnöke hangsúlyozta: a londoni olimpia óta először láthatja a közönség itthon a válogatottat, és a maga részéről irigyli a mostani fiatalokat, amiért két és fél hónap múlva hazai rendezésű Eb-n mutathatják meg magukat.

"Idén talán utoljára lesz Hungária Kupa a Körcsarnokban, mivel a távlati célunk egy Grand Slam-verseny lebonyolítása, ahol a férfiak és a nők együtt szerepelnek. Ahhoz pedig a Körcsarnok már kicsi lesz" - jelentette ki Nagy György, az MJSZ főtitkára, aki az áprilisi Eb kapcsán hozzátette: az egyéni versenyek mindhárom napján ötezer fővel számolnak a Papp László Budapest Sportarénában, míg a kedvezménnyel bejutó ifjú dzsúdósok várhatóan 3500-an lesznek a lelátón.

Pánczél Gábor szakmai alelnök az év elején életbe lépett új szabályok kapcsán kifejtette, hogy intés után már nem kap automatikusan pontot az ellenfél, minden lábfogás tilos, a földharc a tatamin kívül is folytatódhat, továbbá a három helyett egy bíró minden eddiginél szigorúbban figyeli a fogások felvételét, illetve bontását.

"Ez utóbbi változást a bírók is értékelik még, nagy vita van körülötte, a hétvégén Párizsban tanítványom, Joó Abigél azért vonult le a tatamiról, mert nem értette, miért kapja az intéseket" - tette hozzá a kétszeres Európa-bajnok edzője.

A magyarok minden súlycsoportban maximális létszámmal, azaz összesen 28 fővel képviseltetik magukat a Hungária Kupán, egyedül a legnehezebbeknél érdekelt Bor Barna szerepvállalása kétséges, a világbajnoki ezüstérmes paksi dzsúdós ugyanis betegség után lábadozik. 

A versenyen - melyre a belépés mindkét nap ingyenes - 33 ország 302 cselgáncsozója jelezte részvételét. Szombaton a 60, a 66 és a 73, míg vasárnap a 81, a 90, a 100 és a +100 kg küzdelmeit bonyolítják le. Az előcsatározások mindkét nap 10, az éremmérkőzések 15 órakor kezdődnek.