Rájöttek, Magyarországon is van lóverseny

2013.02.14. 13:01

Az elmúlt évek legnagyobb lósportos sikere az, hogy a magyar tulajdonban lévő Ostinato a világ egyik legrangosabb lóversenysorozatán vehet részt Dubajban. A luxuskörülmények között készülő ló egy futamon már túlvan, de csütörtökön még egyen indul, egy jó eredménnyel Overdose után újra lehet egy olyan lovunk, ami ráirányítja a figyelmet a magyar lóversenysportra.

Ostinato, az ötéves mén egy futamon már indult Dubajban, a nagy eredmény elmaradt, hatodik lett, de már az is dicsőséget jelent, hogyott volt a mezőnyben. Korábban magyar ló még nem versenyzett Dubajban. Overdose-nak volt esélye rá, ki is utaztatták, de végül sérülés miatt nem rajtolt egy futamban sem. „Tudtunkkal más magyar lovat meg sem próbáltak kijuttatni, így már az is nagy siker, hogy elfogadták a nevezésünket” – mondta a lovat tulajdonló A36 szindikátus egyik tagja.

Ahhoz, hogy Dubajban is számoljanak Ostinatóval, jó nemzetközi eredményei kellettek, két német futamban is harmadik lett, Berlinben, a Német Egység Díjában nagyot küzdött a Német Derby győztesével. Itthon 2011-ben robbant be igazán, amikor megnyerte a 89. Magyar Derbyt. Akkor lekicsinylő megjegyzést is kapott, Farkasházy Tivadar kecskeversenynek nevezte a futamot.

A ló azóta is több versenyen bizonyította, hogy a legjobbak között van, és nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét. Eddigi 20 versenyéből 17-szer pénzért futott, hat futamot meg is nyert. Több mint 23 millió forintot hozott már a tulajdonosoknak, akik közel ennyit már rá is költöttek.

Az A36 szindikátus Ostinatót a németországi Baden Badenben vette egy árverésen 2009-ben, az akkor másfél éves mén Alagra került, ahol Kovács Sándor champion zsoké és idomár kezdett foglalkozni vele. „Amikor megkaptam, elég félős volt, sokáig tartott belovagolni, de sok simogatással aztán sikerült egy kiegyensúlyozott, jó versenyszellemel rendelkező lovat nevelni belőle. A munkák során kiderült, hogy Ostinato jól bírja a hosszabb terheléseket, így utána tudatosan hosszabb távokra készítettük fel.” – mondta Kovács.

A ló legtöbbször 2000-2800 méteres távokon fut. Később kiderült, hogy Ostinato a verseny közben tart egy kicsit a többi lótól, nem mert felmenni szívósan küzdeni melléjük, ezért a 2011-es rosszul sikerült Osztrák Derby óta legtöbbször szemellenzővel fut.

Ostinato úszóedzést tart

Ostinato december közepén utazott ki Dubajba, életében először repült, hogy akklimatizálódjon, és hozzászokjon a speciális borításhoz, a tapetához. A lóval Bakos Szilvia azóta is folyamatosan kint van, ő végzi vele az edzésmunkát. Az arab lószeretetből a meghívott 300 lónak is kijár.

„A hazai körülményekhez képest luxuslakosztályt kapott, az alagihoz képest közel kétszer akkora, 25 négyzetméteres bokszban van. Az almozás, a takarmányozás és a kiszolgálás is a legmodernebb technológia szerint történik. Arra  is ügyelnek, hogy a legapróbb dolog se zavarja a lovakat, ezért infrás légyfogókat is beszereltek az istállókba. Az is egyedülálló lehetőség, hogy egy 90 méteres medencében délutánonként úszhatnak is a lovak. Az istállóban mérleg is van, így mindig lehet ellenőrizni, egy-egy edzés alatt mennyit veszített a súlyából a ló."

Kovács elmondta, nem volt könnyű feladat a felkészítés, mert nehéz szezonon volt túl, sokat utazott Ostinato, és az Alagon mínuszokban végzett edzés után a 28 fokos hőségbe kerültek. A lovat például mindig takargatták, hogy ne szőrösödjön a hideg miatt.

A szervezőkkel való szerződés értelmében Ostinatónak két versenyen kell elindulnia, hogy megkapja a költségtérítést. Az első futása január 24-én nem sikerült igazán, hiába ült világsztárnak számító zsoké, Kieren Fallon rajta, csak a hatodik helyre jött be. Kovács tréner is nagyon elégedetlen volt. „A zsokénak kell feltenni a pontot az i-re, de pár perc alatt romba döntötte a munkánkat a katasztrofális szereplésével. Megbeszéltük, hogy nem megy az élre, mert Ostinato hátulról jőve, nagy utazósebességből hajrázva tud eredményes lenni.”

Ostinato február 14-én egy 2200 méteres versenyen indul, már egy új zsoké, Ted Durcan fogja lovagolni. Kovács szerint ha a ló bejönne az első háromba, akkor sem zavarná fel az itthoni állóvizet a lósportban, esetleg néhány szponzor és a média figyelmét felkeltheti. Az A36 szindikátus ennél bizakodóbb, szerinte már így is jó imázst közvetít Ostinato szereplése.  „A brit Skysports is foglalkozott már Ostinatóval az elő futama kapcsán, így az egész világon megtudhatták, hogy Magyarországon is van lóversenysport Overdose-on kívül is, azaz országunk, ha percekre is, de a figyelem középpontjába kerülhetett.”

Ostinato ellenfelei

Ostinato csütörtökön, 15:45-kor 2200 méteres verseny fut, tapetán. Hat ellenfele lesz. (itt követhető a verseny) A futamon 120 ezer dollár lesz az össznyeremény.  A legfrissebb hírek szerint Ostinato jó formában van, amit reggeli csipkelődése is jelez. Ha gyors futam lesz, akkor a dobogót célozzák meg vele. Alább az A36 szindikátus esélylatolgatása:

Royal Empire – a három Godolphin-ló közül az egyik. Ez már a harmadik futása itt idén. Elsőre Kassianot verte, második futására két hete kikapott 2000 méteren.
Tayaweed – szintén kétszer futott, ám szerényebb eredményekkel. Mérföldön 8. 1800-on 5. volt.
Jamr – legutóbbi versenyünkben második volt. Múlt héten Group 2-ben messze végzett. Strapabíró ló, számolni kell vele.
Modun – Godolphin-ló, tavaly futott egyszer itt és messzi 4. volt erős versenyben. Jó ló, de őt is meg kell verni.
Jardim – nem kímélik, ez már a negyedik idei futása. Utoljára 4. volt, előtte 24 hosszra végzett a nyerőtől.
Kassiano – (Godolphin) mindig jól fut. Elsőre kikapott Royal Empiretől, de most jobban áll súlyban. Legutóbb küzdelemben nyert. A verseny favoritja.

Ha Ostinato jól fut, márciusban még egy dubaji versenyt bevállalhat, ha nem szerepel jól, akkor Kovács szeretné hazahozni és a magyar versenyekre felkészíteni. A lóban még két jó versenyszezon lehet. „Az álom az lenne, hogy egyszer egy Group 3-as versenyt nyerne. Ez nagyjából olyan eredmény lenne, mint régen egy futballcsapatnak UEFA-kupát nyerni. Ostinatót eddig jól tudtuk menedzselni, mindig egyre erősebb mezőnyben futott. Azt nem akartuk sosem, hogy kisebb versenyeken csak azért induljon, hogy eggyel több győzelme legyen.” – mondta Tussinger Richárd A36-tag.