Profi lesz a legsikeresebb magyar junior golfozó

2013.02.14. 14:35

Legfőbb célja, hogy egy amerikai egyetem elvégzését követően a profik között bizonyítson a jelenleg másodikos gimnazista Rózsa Csilla, a legsikeresebb magyar junior golfozó, akit korosztályában tavaly az egyik szervezet a legjobb női játékosnak választott.

A 16 éves tehetség az MTI-nek adott csütörtöki interjúban elmondta: a rövid téli szünetet követően vasárnap utazik Jacksonville-be, ahol egy korábban elnyert golfösztöndíj keretében készül fel a szezon első versenyére, amelyre a Dél-afrikai Köztársaságban kerül sor.

"Nyolcéves koromban egy rendezvényen találkoztam először a sportággal és rögtön megszerettem. Három évvel később nyílt hozzánk közel egy pálya, akkor kezdtem el játszani" - mondta Rózsa Csilla, aki főként Európában, illetve a tengerentúlon készül a különböző megméretésekre, amikor hazajön, csak apróbb dolgokat csiszol a játékán.

Hozzátette: rendkívül fontos számára az erőnlét is, így heti három alkalommal kondicionáló edzéseket végez. "Egy játék öt órán keresztül tart, ami alatt végig sétálni és koncentrálni kell, és vinni a nehéz ütőket. Ráadásul egy verseny négy napig tart."

Rózsa Csilla elmondta, korábban teniszezett, ám mivel az, illetve a golf is rendkívül időigényes sportág, inkább utóbbit választotta. "Néha röplabdázom még az iskolában, de szeretem nézni például a kosárlabdát, a vízilabdát és a sznúkert is."

Idei terveivel kapcsolatban a felnőtt magyar bajnoki címet már bezsebelő játékos elárulta, szeretne még több és rangosabb versenyen indulni, és a tavalyi évhez hasonló jó eredményeket elérni.

Rózsa Csilla hosszú távú terveit is egyértelműen megfogalmazta: "Szeretnék Amerikában egyetemre menni, ebben a golfösztöndíj sokat segíthet. Ennek igazából két útja van, vagy az egyetemek keresnek majd meg engem, vagy én jelentkezem, de erre a gimnázium harmadik osztálya előtt nincs lehetőség. A kinti egyetemeken csapatban játszanak, és így nagyon sokat lehet fejlődni."

A golf 2016-ban már ott lesz az olimpia programjában, ugyanakkor a magyar versenyző elmondta, inkább a 2020-as ötkarikás játékokon való részvételt célozná meg.

"Az olimpiára a profi versenyeken szerzett pontokkal kialakuló ranglistás helyezéssel lehet kijutni, de az egyetemi ösztöndíjhoz amatőrnek kell maradni, éppen ezért a 2016-os játékokra még nem nagyon tervezek" - mondta Rózsa.

Játékával kapcsolatban hozzátette, az elmúlt időszakban főleg fejben fejlődött sokat, technikailag pedig mindig is a gurítás volt a kedvence, ugyanis az megy neki a legjobban.

Rózsa Csilla decemberben a második helyen végzett a junior golfozók világsorozatának (WJGS) floridai döntőjében, s a viadal után a WJGS legjobb női játékosnak járó díjat is átvehette.