Elkészült a tapolcai sportcsarnok tetőszerkezetének javítása

2013.02.15. 09:38

Befejezték a tapolcai sportcsarnok tetőszerkezetének javítását, a helyreállítás ötvenmillió forintba került - közölte az önkormányzat pénteken az MTI-vel. A rendezvénycsarnok tartószerkezete tavaly februárban egy vívóverseny közben repedt meg, a munkálatokat a közbeszerzésen nyertes gyomaendrődi Gyefa Kft. idén januárban kezdte meg.

A közlemény szerint a sportcsarnok műszaki átadása megtörtént, így tavasszal minden tapolcai csapatsportágban hazai mérkőzéseket játszhatnak a csarnokban. A város és a csarnok vezetése a helyreállítás tervezőjével és a kivitelezőjével bejárta a helyszínt és a munkálatokat befejezettnek nyilvánította.

Hozzátették: a helyreállítás-javítás ötvenmillió forintos költségét a város állta, de mivel az önkormányzat nem felelős a kialakult helyzetért, igyekeznek megegyezni az eredeti tervezővel és kivitelezővel, hogy ennek az összegnek a jó részét vállalják át. Ha nem sikerül megnyugtató eredménnyel lezárni a tárgyalásokat, akkor bírósághoz fordul a város.

Az önkormányzat kitért arra, hogy a javítás során rögzítő csavarokkal erősítettek meg minden gerendát, majd összehúzatták a sérült tartóelemet, végül fémszerkezettel látták el az összes áthidalót.

Ez a megoldás tehermentesíti az eredeti fagerendázatot, esztétikus és a csarnokot eredeti funkciójának betöltésében sem gátolja - írták.

A közleményben felidézték: tavaly februárban egy nemzetközi párbajtőrverseny közben hallható reccsenéssel elrepedt a sportcsarnok egyik, a tetőszerkezetet tartó fagerendája. A versenyt beszüntették és a helyszínre érkező hatóságok bevonásával megkezdték a csarnok biztonságossá tételét, a további károk elhárítását. Életveszély nem volt és az épület állékonyságát sem fenyegette veszély.

A város vezetése azonnal megkezdte szakértők és hatóságok bevonásával az ügy lehetséges megoldásainak vizsgálatát; független statikai szakértők elemezték az anyagszerkezetet, a ragasztást, a tervezést és a kivitelezést. A szakvélemények között volt olyan, amely a tető bontását vagy a sérült elem megerősítését javasolta. A város vezetése végül a megrepedt faszerkezet javítása és valamennyi tartóelem megerősítése mellett döntött - közölte az önkormányzat.