Miért beszél a világ egy modell haláláról?

2013.02.16. 08:48
A műlábakkal futó Oscar Pistorius csütörtökön hajnalban megölte a barátnőjét. Sok részlet még tisztázatlan, de Dél-Afrika sokkot kapott, hiszen ők voltak a nemzet bálványai, az álompár.

A térd alatt műlábú futó, a 26 éves Oscar Pistorius csütörtökön hajnalban agyonlőtte a nála három évvel idősebb Reeva Steenkampot.

Az ügyben kevés a biztos tény, annál több a bizonytalanság. Egyelőre nem tudni, de lehet, hogy az atléta tényleg betörőnek nézte a hajnali háromkor a luxusapartmanba besurranó barátnőjét, talán tényleg a fürdőszobaajtón keresztül lőtt. Bizonytalan, hogy három, négy vagy esetleg kétszer három lövés dördült el. Egyes hírek szerint nagyon boldogok voltak, a szomszédok szerint viszont  sokat veszekedtek, többször rendőrt kellett hívni rájuk. Az biztos, hogy az egykori modell, az egyik legszebb dél-afrikai nő a helyszínen meghalt.

Pistoriust őrizetbe vették, a rendőrségen kihallgatták, a péntek délelőtti, bírósági meghallgatáson pedig megvádolták előre megfontolt szándékkal elkövetett, szándékos emberöléssel, amire az atléta összeomlott, és zokogva vitték vissza a rendőrségi őrizetbe.

Csütörtök reggel óta a világsajtó egyik legfontosabb híre ez a gyilkosság. De ki ez a két ember, akik pár hónapja voltak együtt, és akiknek az élete ennyi embert foglalkoztat?

Szupermodell és emberjogi aktivista

Reeva Steenkamp, aki augusztus 19-én lett volna 30 éves, Cape Townban született, annak egyik külvárosában nőtt fel. Jogot tanult, ebből is diplomázott, a modellkedés mellett ezzel foglalkozott, ügyvédbojtárkánt dolgozott. A divatszakmában 14 éves korában tűnt fel, szépségversenyeken volt döntős, az FHM címlaplánya és az Avon arca is volt Dél-Afrikában, a Toyota is foglalkoztatta.

Emberjogi aktivistaként a nőkkel szembeni erőszak ellen harcolt. Reklámszerepei voltak, felfigyelt rá a tévé is, szombaton szerepelt volna egy helyi reality show-ban.

A róla nyilatkozók egyformán emlékeznek vissza rá, mindenki megnyerő, elbűvölő, kedves embernek tartotta, aki nagyon szerette Pistoriust, és Twitter-bejegyzései szerint alig várta, hogy Valentin-napon láthassa. Talán ez lett a végzete is, hiszen állítólag azért ment Pistoriushoz az éjszaka közepén, hogy meglepje.

Pistorius népmesei hős, a nemzet bálványa

A november 22-én 27 éves Oscar Pistorius Dél-Afrika egyik legismertebb sportolója, hihetetlenül népszerű, valóságos nemzeti hős az országban.

Veleszületett betegsége miatt 11 hónapos korában térd alatt amputálni kellett mindkét lábát, de ennek ellenére rögbizett, vízilabdázott, teniszezett, végül a rövidtávfutásnál kötött ki. 2004 és 2012 között három paralimpián hat aranyat nyert 100, 200 és 400 méteren, egyik beceneve szerint ő a leggyorsabb láb nélküli ember.

Londonban az épek olimpiáján is indult, a játékok egyik sztárja volt, ő az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája. 400 méteren elődöntőt, a dél-afrikai váltóval ugyanezen a távon döntőt futott, és lett nyolcadik.

Népmesei figurának számít Dél-Afrikában, számos elismerést és díjat kapott már, abban az országban ő az az ember, aki hátrányos helyzete ellenére megmutatta, hogy akarattal és tehetséggel meddig lehet eljutni. Úgy tűnik, reklámszerződéseit sorra elveszíti a gyilkossági vád miatt, pedig eddig olyan világcégek láttak benne fantáziát, mint például a Nike vagy az Oakley.

Tetoválásai (egy biblia idézet, édesanyja születésének és halálának dátuma), életvitele (motorozik, lovakat tenyészt, megszállott Lazio-szurkoló), hajóbalesetéből való felépülése (eltört az orra, az állkapcsa, csaknem egy évet ki kellett hagynia), tévészerepei mind népszerűbbé tették. Életrajzának fekete foltja, hogy 2009-ben letartóztatták, mert állítólag megütött egy nőt, de a vádat később ejtették.

Mikor összejöttek Reeva Steenkamppal, a helyi sajtó úgy kezelte őket, mint Dél-Afrika válaszát David és Victoria Beckhamre. Boldogságuk nem tartott sokáig, a gyikossági ügy felderítése kedden Pistorius meghallgatásával folytatódik, az atléta tagad. Ha bűnössége bebizonyosodik, hosszú börtönbüntetésre számíthat, Dél-Afrikában nincs halálbüntetés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport