Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A birkózás küzd, hogy az olimpián maradjon

2013.02.17. 15:25

A thaiföldi Puketben véget ért a nemzetközi birkózószövetség, a FILA elnökségi ülése. Az ügyvezető elnöki posztra dr. Hegedüs Csabát is javasolták, de a vb-rendezés miatt nem vállalta, végül a szerb Nenad Lalovics kapott bizalmat. A lemondott Raphaёl Martinetti az elnökség tagjaként kitölti a 2014-ben lejáró mandátumának idejét. Még nem dőlt el, mikor lesz az elnökválasztó kongresszus.

Bizottságot hoztak létre a NOB vb-nek szóló prezentáció előkészítésére. Az elnökség az eredeti napirendjén szereplő szabályváltozási kérdéseket elnapolta, írta a Magyar Birkózó Szövetség hivatalos honlapja.

A NOB végrehajtó bizottsága május 29-én Szentpéterváron tartja azt az ülését, amelyen dönt a 2020. évi olimpia programjába kerülő sportágról. Mint közismert, a hét kandidáló mellé került nyolcadikként a kiszavazott birkózás. Az elnökségi ülésen elhangzott információ szerint NOB vb két sportágat jelöl majd meg, és a szeptemberi NOB-kongresszus választ közülük.

A FILA elnöksége a szentpétervári ülésre szánt prezentáció előkészítésére bizottságot hozott létre. Élére két vezetőt állított: Rodica Maria Yaksit, a török elnöknőt és a japán Tomiaki Fukudát, miután Isztambul és Tokió is pályázik a 2020. évi olimpia megrendezésére. A prezentáció elkészítésére valamelyik marketing-világcéget kérik fel.

Március 7-én lesz egyeztetés Rogge NOB-elnökkel, amelyen nagyon fontos útravalót kaphat a sportág, hogy visszatérhessen az olimpiai programba. Máris tudni azonban a NOB néhány – alapjában véve formális – kifogásáról: nincs a FILA-nak női bizottsága, nincs versenyzői és sportorvosi képviselet az elnökségben, illetve nincs a versenyrendezés technikai személyzetének (beleértve a bírókat is) etikai kódexe. De ez nem azt jelenti, hogy emiatt szavazták volna ki a birkózást a NOB vb tagjai.

Az elnökségi ülés egyik fő napirendi pontja a márciusi Eb-n bemutatkozó új szabályok véglegesítése lett volna. Azt azonban elnapolták, mondván, érdemes azokat előbb egyeztetni a NOB illetékeseivel. A kötöttfogás szabályrendszerének átfésülését (a novemberben Budapesten ülésező munkabizottság ajánlásai alapján) az egykori világbajnok kazah Daulet Turlihanovra és dr. Hegedüs Csabára bízták.

Még nincs döntés a FILA következő kongresszusáról sem. Elvileg a budapesti világbajnokság előtt rendezik meg a magyar fővárosban. Felmerült azonban esetleges rendkívüli gyűlés összehívásának a gondolata is; azt a tagországok egyharmada kérheti.