Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az Európai Játékokon sem lesz birkózás

2013.02.19. 18:43

Az európai szövetség nem volt hajlandó a kommunikációra, ezért a 2015-ben először rendezendő  Európai Játékok programjából is hiányozni fog a birkózás.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete a múlt héten úgy döntött, hogy a 2020-as nyári olimpián már ne kapjon helyet ez a hagyományos sportág, amely a tavaly életre hívott Európai Játékokról is lemarad annak ellenére, hogy 2015-ben az azeri főváros, Baku lesz az első házigazda, és az országban rendkívül népszerű a birkózás. Azerbajdzsán a tavalyi, londoni olimpián tíz érmet szerzett, ezek közül hetet birkózásban.

„Háromszor kértünk találkozót az Európai Birkózó Szövetség vezetőitől, de ők mindannyiszor elutasították azt. Az eredmény: kikerültek a programból." - mondta kedden Patrick Hickey NOB-tag, az Európai Olimpiai Bizottság ír elnöke, aki hangsúlyozta: az ötkarikás mozgalommal való kommunikáció nélkül a birkózás gondban lesz.

Az olimpiai mozgalom újabb versenyén, az Európai Játékokon (European Games) egyelőre 13 sportág szerepel: kézilabda, röplabda, tollaslabda, rögbi, asztalitenisz, cselgáncs, tekvondó, kajak-kenu, triatlon, ökölvívás, sportlövészet, íjászat és vívás. Három sportág - úszás, atlétika, torna - a végrehajtó bizottság határozatára vár.