András, Andor
-3 °C
3 °C

Pistorius egy lépésre az életfogytiglantól

2013.02.19. 17:10
Szándékos emberöléssel vádolta meg a dél-afrikai államügyészség a barátnőjét lelövő Oscar Pistorius paralimpikont, miközben az áldozatot, Reeva Steenkampot szűk körben istentisztelettel búcsúztatta családja Port Elizabeth-ben.

A meghallgatásról készült, az eseményeket percről-percre követő beszámoló itt olvasható.

A témában írt eddigi cikkeink itt olvashatók.

A kétnaposra tervezett tárgyalás kedd délelőtt kezdődött a pretoriai városi bíróság túlzsúfolt termében. A terem negyven nézőt képes befogadni, ám a sportoló perére több mint százan érkeztek, többségben újságírók. Jelen volt a vádlott apja, Henke Pristorius és két testvére, Aimee és Carl is. Pistoriust, aki többször is sírva fakadt a tárgyaláson, neves jogászok és szakértők védik.

Pistorius egy „gyanútlan és fegyvertelen nőt" lőtt le, aki nem tudott elmenekülni. A vádlott négyszer lőtt, áldozatát három lövés érte - hangsúlyozta Gerie Nel államügyész az óvadékról döntő tárgyalás nyitóbeszédében a pretoriai városi bíróságon.

A művégtagokkal versenyző dél-afrikai atléta ügyvédje vitatja a gyilkossági vádat, a csütörtöki lövöldözés körülményei tisztázatlanok. „Bemutatjuk, hogy még csak gyilkosság sem volt" - hangoztatta Barry Roux.

Az ügyvéd arra törekszik, hogy ügyfele óvadék ellenében kiszabaduljon a vizsgálati fogságból, a vádhatóság ezt ellenzi. Abban mindketten egyetértenek, hogy Pistorius ölte meg a barátnőjét, a kulcskérdés az, hogy előre megfontolt szándékkal tette-e. Ha ugyanis az bebizonyosodik, éltfogytiglant kap, melyből legalább 25 évet le kell töltenie.

Pistorius írásos, érzelemdús, a bíróságon felolvasott vallomásában részletesen ecsetelte az emberölés körülményeit, balesetnek állította be a történteket. Ártatlannak tartja magát, és akárcsak védői, azt kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

A bíróság épülete előtt egybegyűlt tüntetők súlyos büntetést követeltek: "Nincs óvadék Pistoriusnak", "Rohadj börtönben" - hirdették plakátjaik.

A megölt 29 éves Reeva Steenkamp búcsúztatásán csak a család, illetve a meghívott kilencven ember vehetett részt a Port Elizabeth-i Victoria Park temetőben. Az istentisztelet után néhány családtag jelenlétében temették el a jogot végzett, majd modellként és műsorvezetőként ismertté vált Steenkampot.

A Pistorius házában történt múlt csütörtöki lövöldözésben a modellt három lövés érte, a nyomozók a helyszínen találtak egy 9 milliméteres pisztolyt. A rendőrség már korábban is kivonult a férfi luxusapartmanjához veszekedés miatt.

A helyi sajtóban először az terjedt el, hogy Reeva Steenkamp Valentin-napra szerette volna meglepni a sportolót, aki betörőnek nézhette a besurranó nőt, ezért lőtt rá. Azóta a balesettől a krikettütővel különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságig több feltevés felmerült. Egyes hírforrások anabolikus szteroidokról számoltak be, melyeket állítólag Pistorius házában találtak, és akad olyan magyarázat is, amely szerint féltékenység vezetett a tragédiához.

A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája volt 2012-ben Londonban, ahol 400 méteren elődöntőt, a dél-afrikai váltóval döntőt futott, és nyolcadik lett. Utána a paralimpián 400 méteren megvédte címét, és a 4x100-as váltóval is aranyérmet szerzett, 200-on pedig ezüstöt nyert.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport