Több mint száz birkózó a kötöttfogású Magyar Nagydíjon

2013.02.19. 14:01

Várhatóan 18 ország 110 versenyzője lép szőnyegre a hétvégén a kötöttfogású Birkózó Magyar Nagydíjon, amelyet Szombathelyen az Aréna Savariában rendeznek. Struhács György szövetségi kapitány a versenyt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nagydíj nemzetközi mezőnye erős közepesnek mondható, az indulók között egy világbajnok, három olimpiai érmes és nyolc kontinensbajnok szerepel. A magyar csapat 24 fős lesz, 13 versenyzőt a hazai birkózószövetség, kilencet pedig az egyesületek neveztek.

A szombathelyi viadal hagyományait követve ezúttal is lesz szabadfogású betétverseny, amelyen a Haladás VSE több kiváló birkózója, így Hatos Gábor, Molnár Bálint, Veréb István, Ligeti Dániel és Csercsics Richárd is szőnyegre lép.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elmondta: a nyitóünnepségen külön köszöntik majd az olimpiai bronzérmes Hatost, akit a nyáron még ötödik helyezettként fogadtak. Hatos utólag lett olimpiai dobogós, mivel a harmadik helyért rendezett londoni mérkőzésen őt legyőző üzbég Szoszlan Tyigijevet doppingvétség miatt kizárták.

Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón beszélt a sportág helyzetéről, hangsúlyozta: egyáltalán nem nevezhető véglegesnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának döntése, amelynek alapján a birkózást kivennék a 2020-as játékok programjából.

Hozzátette, öt kontinensen mozdultak meg és hallatták hangjukat a sportág védelmében, szerinte soha ilyen nagy nemzetközi összefogás nem volt tapasztalható a birkózás érdekében. Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a birkózás ma is húzóágazatnak számít, a tavalyi londoni olimpián például három érmet szereztek a sportág képviselői.