Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Olimpiai aranyat küldenek vissza a birkózás megmentéséért

2013.02.20. 16:58
Visszaküldi az 1996-ban birkózásban nyert olimpiai aranyérmét a bolgár Valentin Jordanov a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, miután annak végrehajtó bizottsága múlt kedden törlésre javasolta a sportágat a 2020-as játékok műsorából. Az új birkózóelnök szerint elődje tehet arról, hogy a NOB megorrolt a sportágra.

„Tiltakozásom jeleként visszaküldöm a NOB lausanne-i központjába az aranyérmemet, amelyet Atlantában szereztem" - jelentette be Valentin Jordanov, a hét-hét alkalommal világ- és Európa-bajnok sportoló, aki egyben a Bolgár Birkózó Szövetség elnöke. Az 53 éves tisztségviselő hozzátette: a birkózás az ókori és modern olimpiák alapvető sportága.

A NOB végrehajtó bizottsága a múlt héten a birkózást nevezte meg mint azon sportot, amely vélhetően már nem fog szerepelni a 2020-as olimpiai sportágak között. Másik hét sportágból egy esélyes arra, hogy a helyébe lépjen. A végső döntés szeptemberben várható.

A birkózás 16 olimpiai arannyal a legsikeresebb sportág Bulgáriában. Jordanov támogatására Armen Nazarian, a bolgár kötöttfogásúak szövetségi kapitánya azt fontolgatja, hogy éhségsztrájkba kezd.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) - amelynek hétvégi tanácskozásán lemondott Raphael Martinetti elnök - létrehozott egy különbizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy előkészítse a május 29-én esedékes NOB vb-ülésre a birkózás prezentációját.

Az új vezető tudja, ki a felelős

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség ügyvezető elnöke a Magyar Szó című vajdasági lapnak adott interjújában beszélt az eddigi elnök NOB-bal szemben elkövetett, és a sportág olimpiai jövőjét veszélybe sodró hibáiról. Szerinte Martinetti miatt mérgesedett el a viszony a FILA és bizottság között.

„Talán nem is jó szó az, hogy elmérgesedés, hiszen Martinetti egyszerűen nem volt hajlandó tárgyalni a NOB vezetőivel" - mondta Lalovics, hozzátéve, hogy ő maga is kifejezetten rosszban volt a svájci elnökkel az utóbbi időszakban. Lalovics ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a múltnál sokkal fontosabb, hogy Martinetti búcsúja után megindult az építő jellegű munka a FILA-ban.

A végrehajtó bizottság előtt a birkózás mellett az ötkarikás programba bekerülni akaró hét sportág - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen - képviselői érvelnek majd felvételük mellett, s pályázatuk alapján dönt a NOB-testület arról, melyik kettőnek ajánlja olimpiai szereplését. A NOB szeptemberi közgyűlése szavaz végül arról, hogy a kettő közül melyik sportág kerülhet be a 2020-as programba.