Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Új szabályokkal kezdődik az öttusa-világkupa

2013.02.20. 11:43

Az idén bevezetett új szabályokkal és a programba újként bekerült vegyes váltóval indul szerdán az öttusázók idei világkupa-sorozata az egyesült államokbeli Palm Springsben.

A nemzetközi sportági szövetség az első versenyt felvezető beharangozójában emlékeztet arra, hogy a korábbiakhoz képest több változás történt a lebonyolításban. Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy a selejtezős csoportokból nem feltétlenül egyenlő számban jutnak majd be a döntőbe az indulók: 24-en helyezés alapján, további 12-en pedig megszerzett pontszámuknak köszönhetően folytathatják az adott versenyt. Ez azt jelenti, hogy ha három csoport van, akkor mindegyikből az első nyolc léphet tovább, s hozzájuk csatlakozik további 12 résztvevő a pontokban mérhető teljesítménye alapján. Két csoport esetén 2x12+12 a képlet, ha pedig olyan nagy a mezőny, hogy négy részre kell osztani, akkor 4x6+12.

A változtatás célja, hogy a selejtező hajrájában is éles legyen a verseny, korábban ugyanis a lövészetekkel megszakított futás vége felé az előkelő pozíciókban lévők már nem erőltették meg magukat, mivel erre nem volt szükségük. Ezentúl viszont a középmezőnyben futók várhatóan végig nagy tempót fognak diktálni - mivel jó pontszámmal még továbbjuthatnak -, ezáltal nagy nyomást gyakorolnak az élen haladókra.

Pálvölgyi Miklós, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ugyanakkor az MTI érdeklődésére megjegyezte, hogy a pontszám alapján történő továbbjutás hordoz magában némi egyenlőtlenséget, mivel az egyes csoportokban erősebb, illetve gyengébb vívómezőny jöhet össze, azaz, nehezebben, illetve könnyebben lehet pontokat gyűjteni.

Változás az olimpiai tagságát sikeresen megőrző sportágban idéntől az is, hogy a kombinált számban nem három, hanem négy lövészet van, és nem 3x1000 méter, hanem 4x800 méter a leküzdendő futótáv. A lőállásból a korábbi 70 helyett 50 másodperc elteltével indulhat tovább az, aki nem képes öt zöldlámpás találatot elérni.

A lovaglásban ezentúl minden hibáért 40 pontot vonnak a kiindulásnál meglévő 1200-ból. Azaz ugyanannyit ér egy akadályverés, mint az ellenszegülés, a kitörés, a rombolás vagy a lóról leesés. Korábban 20-tól 100 pontig terjedt a büntetések skálája.

A magyar szakvezető szerint ez azt jelenti, hogy már három akadályveréssel is komoly ponthátrányt lehet összeszedni.

Vívásban a korábbinál gyorsabban büntetik - akár pontlevonással -, ha valaki nem áll fel időben a pástra, vagy szabálytalan a felszerelése. Ezek a módosítások a leghosszabb ideig tartó szám pörgősebb lebonyolítását célozzák.

A világkupa-sorozatban az egyéni versenyek mellett már vegyes váltót is rendeznek kétfős csapatok részvételével. Nem feltétlenül kell minden állomáson ugyanabban az összeállításban szerepelni, a sorozat döntőjében való indulásra országok szereznek jogot.

Az e heti Palm Springs-i nyitány után Rio de Janeiróban (március 20-24.), a kínai Csengtuban (április 17-21.) és Budapesten (május 8-12.) lesz Vk-forduló, a finálénak pedig Nyizsnyij Novgorod (május 31.-június 2.) ad majd otthont.

Az egyesült államokbeli versenyen - a hazai szövetség korábbi közlése szerint - Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter, Demeter Bence, valamint Kovács Sarolta, Gyenesei Leila és Földházi Zsófia indul magyar részről.