Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kampányt indít a birkózószövetség

2013.02.21. 10:25

A birkózás vezető nemzetei - többek között az Egyesült Államok és Irán - összefogásával kampányt indít a nemzetközi szövetség (FILA) annak érdekében, hogy a sportág bent maradjon a 2020-as olimpia programjában.

Az amerikai és az iráni mellett többek között a magyar, az orosz, a török és az azerbajdzsáni szövetség első emberei szerdán, a teheráni szabadfogású Világkupa-verseny előtt állapodtak meg a kampányról. A felek abban bíznak, hogy meg tudják győzni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságát, miszerint a múlt héten rosszul döntött, amikor a sportág törlését javasolta a 2020-as nyári játékok műsoráról.

"Máris óriási támogatást tudhatunk a kampány mögött, így bízhatunk abban, hogy a végrehajtó bizottságot meg tudjuk győzni, és a birkózás olimpiai sportág marad" - mondta Hegedűs Csaba, a magyar szövetség vezetője, a FILA vezető testületének tagja, akinek szavait tapsvihar fogadta a teheráni sportcsarnokban.

A kampánynak többek között az amerikai és iráni összefogás adja a különlegességét, a két ország ugyanis közismerten ellenséges viszonyban van egymással. A szerdai eseményen ugyanakkor Rich Bender, az amerikai szövetség elnöke látványosan megölelte iráni kollégáját, illetve az ázsiai ország olimpiai bizottságának vezetőjét is, majd meghívta őket az Egyesült Államokba.

"Ez a gesztus is azt üzeni a NOB-nak, hogy mi mindannyian egy nyelvet beszélünk, a birkózás nyelvét" - jelentette ki Hegedűs Csaba.