Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Sportemléktárgyakból rendeztek aukciót New Yorkban

2013.02.25. 11:38

Több mint 650 ezer dollárért (mintegy száznegyven millió forint) kelt el az 1980-as téli olimpián a szovjet együttest legyőző amerikai jégkorongcsapat kapitányának meze azon az aukción, amelyet a hét végén rendeztek New Yorkban sporteszközökből és -emléktárgyakból.

A Heritage Auctions árverési cég közlése szerint a mezt egy nevének eltitkolását kérő magángyűjtő vette meg 657 250 dollárért, kevesebbért, mint amennyit előzetesen vártak a licitálástól.

A Lake Placidben 1980-ban megrendezett téli olimpián az amerikai csapat meglepetésszerű győzelmet aratott a sportágat két évtizeden át uraló szovjet együttes fölött. A 4-3-as végeredményt a csapatkapitány, Mike Eruzione góljával állították be a házigazdák. A Sports Illustrated szakmagazin később a XX. század egyik kimagasló amerikai sportdiadalának nevezte a találkozót.

A volt kapitány az aukció előtt közölte, hogy azért bocsátotta árverésre a híressé vált mezt, mert gondoskodni kíván családjáról és alapítványáról.

Kis híján százezer dollárt adtak azért a vérrel átitatott zokniért, amelyet a bostoni Red Sox dobójátékosa, Curt Schilling viselt 2004-ben az észak-amerikai baseballdöntő sorozatának második mérkőzésén. A bostoniak annak ellenére győztek a St. Louis Cardinals ellen, hogy Schilling ínszakadást szenvedett a jobb lábán, és a sérülés átáztatta vérrel a zokniját. Összesen mintegy száz sportrelikvia talált új gazdára az aukción.