Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Két-három érem a cél a légfegyveres Eb-n

2013.02.26. 17:55

Legalább két-három érem megszerzését várja a magyar csapattól a szakvezetés a szerdán kezdődő légfegyveres Európa-bajnokságon, amelyen többek között a londoni olimpián hatodik Sidi Péter és Csonka Zsófia is ott lesz.

"Azt várjuk a csapattól, hogy a 2-3 érem mellett 18-20 pontot szerezzen, ami szerintem teljesíthető" - nyilatkozta az MTI-nek Hammerl László, a 15 felnőtt- és 10 juniorkorú versenyzőt számláló csapat vezetője, a magyar szövetség alelnöke.

Az odensei kontinensviadalon a puskás Sidi Pétertől és a pisztolyos Csonka Zsófiától várható egyéniben a legjobb szereplés. Előbbi a 10 méteres számban 2010-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, az Eb-ken pedig háromszor győzött, kétszer második és egyszer harmadik volt, míg tavaly a negyedik helyen végzett. Csonka 2010-ben egyéniben, tavaly pedig - Nemes Adrienn-nel és Tobai-Sike Renátával - csapatban volt ezüstérmes. A pécsi lövő a 2012-es Eb-n is döntőbe jutott, s végül az ötödik lett.

A csapat két húzóembere mellett az elmúlt időszakban több fiatal is kifejezetten jól teljesített, ami reményt keltő az Eb előtt, melyen akár a Kapás Istvánnal és Veres Ádámmal kiegészülő puskás csapat is jó helyen végezhet, s a tavalyi ezüstérem után ismét dobogóra, vagy annak közelébe kerülhet a női pisztolyos trió is. Igaz, utóbbinál ezúttal Nemes helyett a 2010-ben 25 méteren junior-világbajnoki ezüstérmes Babicz Sára jut majd szóhoz.

A dániai Európa-bajnokság korszakhatárnak tekinthető a sportlövészetben, ugyanis itt debütálnak majd komoly világversenyen az új szabályok puskában és pisztolyban egyaránt. Az idei évtől mindkét szakágban az alapverseny csak a döntőbe jutásról dönt, s a fináléban mindenki "nulláról" kezd. Ott a nyolcadik lövés után esik ki az első lövő, majd ezt követően minden második sorozat után búcsúzik egy-egy ember, így a győztes kiléte 20 lövés után dől el. A puskásoknál az alapverseny is változott: nem egész köröket, hanem tizedeseket is számolnak.

"Őszintén szólva én nem rágom le a körmömet az új döntők közben sem, ugyanakkor azt tudomásul kell venni, hogy mostantól ebben a rendszerben kell mindenkinek teljesítenie - mondta a változásokról Hammerl László. - A versenyzőknek erre az új helyzetre is fel kell készülniük, máshogy kell az alapversenyre és a döntőre is készülni."

Az EB-n a felnőttek az olimpiai számokban (légpuska, légpisztoly) pénteken és szombaton lesznek érdekeltek, míg az első két napon a juniorok versengenek az érmekért. Emellett szerdán a férfi és női futócéllövők vegyes számát is megrendezik.

A magyar csapat

Felnőttek

Férfiak

puska: Sidi Péter, Kapás István, Veres Ádám

pisztoly: Csizmadia András, Simon Attila, Tátrai Miklós

futócél: Boros László, Sike József

Nők

puska: Biatovszki Mira, Miskolczi Julianna, Veres Kata

pisztoly: Csonka Zsófia, Babicz Sára, Tobai-Sike Renáta

Juniorok

Férfiak

puska: Nagy Sándor, Péni István, Vas Péter

pisztoly: Szöllősi Henrik

Nők

puska: Hanák Gabriella, Szijj Katinka, Toma Dóra

pisztoly: Ihos Erika, Mihalkó Nikoletta

futócél: Major Veronika