Féláron elvihető a sávolyi MotoGP-pálya

2013.02.27. 12:23

A második árverezési körben sem jött ajánlat a félbehagyott sávolyi MotoGP-pályára, a csaknem 200 hektáros, 1,5 milliárd forintra meghirdetett ingatlan most sem kellett senkinek, és a végrehajtást kérők sem vették át az elhanyagolt, gazos földterületet.

03
Fotó: Huszti István

Az árverezési folyamat annyiban változik, hogy az ingatlan mostantól folyamatos árverés alatt van. A kikiáltási ár marad, de a föld annak 50 százalékáért elvihető, ha egy licit is van. Ha jön érvényes ajánlat, akkor a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara újraindítja a licitfolyamatot.

Végrehajtási és zálogjogok a motorpálya telkén

- Sávoly Község Önkormányzata, végrehajtási jog 195 millió forint értékben
- Share Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft., önálló zálogjog 393 millió forint értékben
- Nemzeti Adó- és Vámhivatal, végrehajtási jog 154 millió forint értékben
- Sávolyi Termálcentrum Kft., végrehajtási jog 9,7 millió euró értékben (2,7 milliárd forint)
Összesítve hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint.
Az állam 35 milliárd forintot (20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát) adott volna a gyorsasági motorpályára, melynek alapkövét 2008 őszén tették le, földmunkáit 2009 nyarán kezdték. A pénzügyminisztérium szakértői azonban kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring megépítését, így az építkezés 2010 tavaszán félbeszakadt. A motorpálya 2008 óta kiemelt beruházásnak számít, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kormány biztosítja a gyorsított, szinte egyablakos ügyintézést az egyébként bonyolult közigazgatási hatósági engedélyeztetési eljárásban, de anyagi segítséget nem nyújt.