Elkezdődött a Tavaszi Diákolimpia

2013.03.01. 12:14

Pénteken megkezdődött a jövő vasárnapig tartó Tavaszi Diákolimpia. A Magyar Diáksport Szövetség a tavasz első napján indította el három megyeszékhelyen - Debrecenben, Miskolcon és Pécsen -, valamint a fővárosban nagyszabású rendezvénysorozatát.

A hivatalos megnyitót a Császár-Komjádi Sportuszodában, az úszó diákolimpia országos döntője előtt rendezték, ezen megjelent többek között Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Balogh Gábor sportügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Vígh László a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos és Cseh László olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó.

Elhangzott, hogy a rendezvények tíz nap alatt több mint 4000 tanulót mozgósítanak. A versenyzőkön kívül közel 6000 szurkolót, családtagot és pedagógust várnak a helyszíneken.

A megnyitón Balogh Gábor és Cseh László közösen elevenítette fel, hogy milyen sok és kemény edzésen vettek részt itt korábban, ám ha jól sikerült számukra a verseny, akkor az feledtette velük a megerőltető tréningeket. A világbajnok és olimpiai ezüstérmes öttusázó kiemelte: a korábban megrendezett selejtezőkön összesen 18 ezer tanuló vett részt, most az eddig szétszórt országos döntőket összevonva rendezik meg, így próbálják látványosabbá, élvezhetőbbé tenni a rendezvényt.

A tavaszi diákolimpiai hét keretén belül az általános iskola első osztályosaitól a középiskolás végzősökig hat sportágban (úszás, asztalitenisz, torna, valamint amatőr röplabda, kosárlabda és kézilabda), továbbá a játékos sor- és váltóversenyen, valamint az olimpiatörténeti vetélkedőn vár megmérettetés a diákokra.