Rossz irányban haladt a birkózás, ennek vége

2013.03.07. 22:09

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elkötelezett a sportág azonnali megújítása mellett Nenad Lalovic, a szervezet ügyvezető elnöke szerint.

A sportvezető csütörtöki találkozóján ismertette Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, miként kívánja a FILA modernizálni a birkózást annak érdekében, hogy a sportág mégis az ötkarikás játékok programján maradjon 2020-tól.
"Elismertem, hogy rossz irányba haladt a sportág az elmúlt években és ezért nem a NOB-ot terheli a felelősség" - fogalmazott Lalovic.
A FILA szerb elnöke kiemelte, rendkívül nehéz dolguk van, mert a versenyzőiknek két évük van, hogy felkészüljenek a riói játékok kvalifikációs sorozatára, míg nekik mindössze két és fél hónapjuk van arra, hogy olyan tervekkel álljanak elő, melynek révén a birkózás 2020-ban is része lesz az olimpiai műsornak.
Lalovic arról is beszélt, hogy április végéig megszületnek a szükséges szabályváltozások, és ebben az ügyben a NOB-bal is egyeztetnek.
"Fel kell készülnünk a májusi prezentációra és meg kell győznünk azokat NOB-tagokat, akik ellenünk szavaztak, hogy májusban már mellettünk voksoljanak" - mondta Lalovic.
A birkózást a NOB végrehajtó bizottsága februárban törlésre javasolta a 2020-as nyári játékok műsoráról. Ezt követően lemondott a FILA vezető testületének phuketi ülésén Raphael Martinetti elnök, helyére pedig ügyvezetőként Lalovic került.
A NOB vb május végén dönt arról, hogy a hét új csatlakozni kívánó sportág - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen -, illetve a birkózás közül melyik kettőt tartja műsorba vételre alkalmasnak, s ezek közül választ majd a NOB közgyűlése szeptemberben.