Egyre többen az egri paraasztalitenisz-versenyen

2013.03.08. 13:07

Évről évre egyre nő az érdeklődés az Egerben harmadszor rendezendő Hungarian Open nemzetközi paraasztalitenisz-verseny iránt.

"Idén már 24 országból 154 játékos jött el a versenyre, ami egy új paralimpiai ciklus elején óriási dolog - mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a Hotel Eger&Parkban, a viadal egyik helyszínén (a másik a sportcsarnok) tartott pénteki sajtótájékoztatón. - Összesen 23 magyar játékos található a mezőnyben, ennyien nem tudnának elutazni egy külföldi versenyre, ezért nekik is rendkívül fontos ez a hazai rendezésű esemény."

A sportvezető szólt az MPB távlati terveiről: Egerben szeretne a szervezet a csapatsportágak közül csörgőlabda-tornát szervezni, májusban triatlonverseny lesz a hevesi megyeszékhelyen, melyen a világbajnok paratriatlonos, Boronkay Péter is rajthoz áll, ezen kívül paraúszó, és kerekesszékes vívó-viadalt terveznek erre az évre Egerbe.

Gömöri hozzátette: Londonban 33 magyar parasportoló vett részt a paralimpián, az új ciklusban 14 sportágban több mint száz versenyzőnek szeretne az MPB olyan körülményeket biztosítani, hogy felvehessék a küzdelmet a 2016-os riói kvóta megszerzéséért. A vezető bízik benne, hogy a következő paralimpián sikerül megközelíteni vagy esetleg túl is szárnyalni a londoni eredményeket (két arany, hat-hat ezüst- és bronzérem).

"Az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára nagyon fontos az integráció támogatása, és erre nagyon alkalmas egy-egy hazai parasport-esemény - hangsúlyozta Litavecz Anna, Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár főosztályvezetője. - Eger évek óta állandó helyszíne a kiemelkedő parasport-eseményeknek, melyek a helyi lakosok gondolkodását is megváltoztatják, a versenyeknek köszönhetően a városban felgyorsult az akadálymentesítés. Eger hírnevének is rengeteget jelent, hogy befogadta a parasportot."

A péntektől vasárnapig tartó viadalon az összes magyar londoni paralimpikon - az aranyérmes Pálos Péter, illetve Csonka András és Berecki Dezső - elindul.