A MOB 35 milliót ad a világjátékokra való felkészülésre

2013.03.19. 17:00

A július 25-én kezdődő nem olimpiai sportágak világjátékára kijutó versenyzők felkészülésére 35 millió forint áll rendelkezésre, ennek az első felét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) saját bevételei terhére, a gyors kifizetés érdekében megelőlegezi az érintetteknek.

A nem olimpiai sportágak sajtószolgálatának keddi közleménye szerint a szövetségek akkor juthatnak hozzá az összeghez, ha előtte szerződést kötnek a MOB-bal.

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a MOB vezetőivel folytatott megbeszélésen bejelentette: a maratoni szakág a felkészülési támogatását, 7 millió forintot felajánlja a többi sportágnak, mivel az MKKSZ szövetségi keretek között megoldja a világjátékokon induló versenyzők felkészítését.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója elmondta, a résztvevő sportolóknak - az olimpikonokhoz hasonlóan - nyilatkozatot kell majd aláírniuk, amely a doppingmentes versenyzésre is kiterjed. Az indulóknak a "zéró tolerancia" elvét kell követniük, a Világjátékok előtt legalább két doppingvizsgálaton kell átesniük, és negatív mintát szolgáltatniuk. A sportolók egészségügyi szolgáltatásban is részesülnek.

A világjátékokat a kolumbiai Caliban rendezik meg július 25. és augusztus 4. között. A magyarok eddig szumóban, siklóernyőben, tájfutásban, íjászatban, erőemelésben, ritmikus gimnasztikában, táncsportban, maratoni kajak-kenuban és búvárúszásban szereztek indulási jogot.

A keddi megbeszélésen Nagy Zsigmond kezdeményezte, hogy közösen találjanak a MOB nem olimpiai sportágak tagozatának egy másik elnevezést, amely - ahogy fogalmazott - jobban kifejezi, hogy a sport mindenkié, és a MOB-ban minden sportágat egyenlő mércével mérnek.