Evezős emlékverseny a Margitszigeten

2013.04.04. 08:40

A Danubius Nemzeti Hajósegylet (DNHE), a Magyar és a Budapesti Evezős Szövetség, illetve a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség huszonharmadszor rendezi meg a gróf Széchenyi István-emlékversenyt és sportnapot vasárnap a Margitszigeten. Az esemény az idén alapításának 120. évfordulóját ünneplő Magyar Evezős Szövetség jubileumi rendezvénysorozatának nyitánya is lesz egyben.

A szervezők tájékoztatása szerint a fő, 4500 méteres futamot a Budapest Kupáért rendezik: a Hajógyári sziget-spicctől induló és a DNHE hajóházánál véget érő, üldözéses nyolcas versenyben húsz egység, köztük 14 külföldi vesz részt, s a hajók várhatóan 10.15 és 10.30 között érkeznek a célba.

Emellett lesz céges küzdelem, az egyetemisták és főiskolások pedig a Budapest Bajnoka címért csapnak össze egymással a fapados Oxford-Cambridge keretében. A hazai evezős klubok  tagjai vegyes serdülő és tanuló, továbbá női négypárevezős és családi túra kettes versenyszámban szállhatnak vízre.

A szervezők egyik célja az, hogy a nemzetközi mezőnnyel is megismertessék és megszerettessék a Dunát, mint nemzetközi versenyzésre alkalmas folyót, a másik cél pedig a sportág népszerűsítése mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

A viadalt évről évre egyre nagyobb figyelem övezi. Tavaly az indulók és a nézők száma már meghaladta az ötszázat, míg idén a házigazda Danubius Nemzeti Hajós Egylet több mint 600 versenyzőt és legalább ugyanennyi nézőt és hozzátartozót vár minden korosztályból.

A több kiegészítő programot is kínáló emlékverseny és sportnap 9.30 órakor tradicionálisan az I. világháborúban elesett egykori evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával veszi kezdetét.