Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Evezős emlékverseny a Margitszigeten

2013.04.04. 08:40

A Danubius Nemzeti Hajósegylet (DNHE), a Magyar és a Budapesti Evezős Szövetség, illetve a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség huszonharmadszor rendezi meg a gróf Széchenyi István-emlékversenyt és sportnapot vasárnap a Margitszigeten. Az esemény az idén alapításának 120. évfordulóját ünneplő Magyar Evezős Szövetség jubileumi rendezvénysorozatának nyitánya is lesz egyben.

A szervezők tájékoztatása szerint a fő, 4500 méteres futamot a Budapest Kupáért rendezik: a Hajógyári sziget-spicctől induló és a DNHE hajóházánál véget érő, üldözéses nyolcas versenyben húsz egység, köztük 14 külföldi vesz részt, s a hajók várhatóan 10.15 és 10.30 között érkeznek a célba.

Emellett lesz céges küzdelem, az egyetemisták és főiskolások pedig a Budapest Bajnoka címért csapnak össze egymással a fapados Oxford-Cambridge keretében. A hazai evezős klubok  tagjai vegyes serdülő és tanuló, továbbá női négypárevezős és családi túra kettes versenyszámban szállhatnak vízre.

A szervezők egyik célja az, hogy a nemzetközi mezőnnyel is megismertessék és megszerettessék a Dunát, mint nemzetközi versenyzésre alkalmas folyót, a másik cél pedig a sportág népszerűsítése mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

A viadalt évről évre egyre nagyobb figyelem övezi. Tavaly az indulók és a nézők száma már meghaladta az ötszázat, míg idén a házigazda Danubius Nemzeti Hajós Egylet több mint 600 versenyzőt és legalább ugyanennyi nézőt és hozzátartozót vár minden korosztályból.

A több kiegészítő programot is kínáló emlékverseny és sportnap 9.30 órakor tradicionálisan az I. világháborúban elesett egykori evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával veszi kezdetét.