Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Mintha nem is lett volna az emberölés: Pistorius újra edz, indulni akar a vb-n

2013.04.04. 16:47
Oscar Pistorius legutóbb tavaly szeptemberben, a londoni paralimpián versenyzett, egy hete, szabadlábra helyezése feltételeinek enyhítésekor kiderült, hogy indulna a nyári világbajnokságon, most pedig visszatért a pályára.

A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius a dél-afrikai sajtóban megjelent fotók szerint két hónap kihagyás után ismét edz.

A térdtől amputált lábú, hatszoros paralimpiai bajnok futót egy gyephokicsapat tagjai fényképezték le a pretóriai egyetem edzőpályáján, március 24-én. Ügynöke, Peet van Zyl nem erősítette meg a hírt, de azt elmondta, hogy az atlétával és edzőjével már tárgyalnak a visszatérésről.

„Pistorius naponta mozog, hogy ne legyen teljesen formán kívül, ez nem tiszteletlenség az áldozat emlékével, vagy családjával szemben. Az atlétika az élete, futással könnyebben dolgozza fel a tragédiát, ami történt. Ő is emberi lény, így könnyebben kezeli a helyzetet. Versenyekről, dátumokról még nincs szó, ismét formába kell lendülnie. Ha fizikálisan és mentálisan is rendben lesz, akkor lépünk tovább. Nem tudni, mennyi időbe telik, akár egy év is lehet. Nem erőltetjük, ő a főnök, ő határozza meg, mit bír; a csúcsterhelés heti 35 órányi edzést jelentene" - mondta van Zyl.

Pistorius családja közleményt adott ki, amely megerősíti Zyl nyilatkozatát: az atléta hivatalosan még nem vágott bele az edzésprogramba, ő maga dönti el, mikor jön el az az idő.

A pretoriai bíróság egy hete enyhített Pistorius szabadlábra helyezésének feltételein . Az ügyben eljáró bíró úgy vélte, nincs értelme megakadályozni, hogy az atléta versenyeken vegyen részt. Pistoriusnak is joga van a magánélethez, ezt nem vették figyelembe, amikor a szabadlábra helyezés feltételeiről döntöttek. Pistorius, akinek korábban az útlevelét is elvették, elhagyhatja Dél-Afrikát, ha előtte leadja az útitervet a hatóságoknak.

Ügyvédei szerint több olyan feltétel van még, amely nem indokolt. Ilyen például, hogy a huszonhat éves vádlott nem ihat alkoholt és az, hogy hetente kétszer jelentkeznie kell a pretoriai rendőrségen.

Az atléta tárgyalása júniusban kezdődik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!