Magyarország Universiadét rendezne

2013.04.08. 11:24

Magyarország hivatalosan is jelezte rendezési szándékát a 2019-es Universiadéra. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) hétfői tájékoztatása szerint a szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportállamtitkárságával egyeztetve átutalta a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) számlájára a pályázat díját. A kormány a részletek kiértékelése alapján dönt arról, hogy Budapest benyújtja-e pályázatát, melynek leadási határideje szeptember 14. A helyszínről november 9-én döntenek Lausanne-ban, a FISU végrehajtó bizottságának ülésén.

A hat év múlva rendezendő esemény lebonyolítására vonatkozó szándékot eddig három város jelezte: Baku, Brazíliaváros és Budapest.

Magyarország eddigi mérlege az Universiadékon 118 arany-, 93 ezüst- és 102 bronzérem. A várhatóan 160 fős magyar küldöttség idén Kazanyban 21 sportágban - a csapatsportok közül férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában - lesz érdekelt július 6. és 17. között. A legutóbbi, 2011-es sencseni játékokról a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza, az úszó Cseh László három aranyérmet nyert.

Magyarország 1935-ben és 1954-ben főiskolás világjátékoknak, 1965-ben pedig Universiadénak adott otthont.