Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fekete szalagot viselnek a londoni maratoni versenyzői

2013.04.17. 09:05

Fekete szalagot viselnek majd a vasárnapi londoni maraton versenyzői, és a start előtt 30 másodperces csenddel emlékeznek meg a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól - jelentették be kedd este a londoni sportrendezvény szervezői.

A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója, aki a tavaly nyári londoni olimpián az 5000 és a 10 000 méteres távon is aranyérmet nyert.

A díjakat Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája adja majd át. Az udvar szóvivője kedden közölte, hogy ebben a tervben nincs változás.

A Greenwich és a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel.

Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka kedd este hivatalosan is bejelentette, hogy a londoni rendőrség megkezdte a vasárnapi verseny biztonsági előkészületeinek felülvizsgálatát. Sir Bernard mindazonáltal csak annyit árult el, hogy a tervezettnél több rendőr lesz a londoni maraton útvonala mentén, és az eredeti tervekben szereplőnél nagyobb területet kutatnak át a biztonsági szolgálatok.

A Scotland Yard vezetője hozzátette ugyanakkor: nincs ok annak feltételezésére, hogy a londoni maraton biztonsága a bostoni merénylet nyomán bármilyen mértékben csökkent volna.

Boris Johnson, London polgármestere kijelentette, hogy jóllehet az eddig kidolgozott biztonsági intézkedések is "robusztusak", tekintettel azonban a Bostonban történtekre, ésszerű a rendőrség és a szervezők részéről, ha "újból áttekintik" ezeket az intézkedéseket.

A brit kormány már a nap folyamán közölte, hogy a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet ellenére sem törlik a vasárnapi londoni maratoni futóversenyt.

Hugh Robertson, a sport-, média- és kulturális ügyek minisztériumának sportügyi államtitkára a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy "kérdésként sem merült fel" a nagyszabású hétvégi londoni sportesemény lemondása.

A sportügyi államtitkár hozzátette: a tavalyi - incidensektől mentes - londoni olimpia megrendezése során szerzett tapasztalatok azt jelentik, hogy London továbbra is jól felkészült az ilyen tömeges sportrendezvények biztosítására.

"Nagyon ügyeltünk arra, hogy a londoni olimpia biztonságosan lebonyolított sportesemény legyen, ne pedig olyan biztonsági művelet, amelyen sportesemények is zajlanak, és ez az az egyensúly, amelyet a londoni maratonon is tartani kell" - fogalmazott Robertson.

Nick Bitel, a vasárnapi londoni versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója is kijelentette keddi nyilatkozatában, hogy nincs szó a rendezvény lefújásáról.