Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Fekete szalagot viselnek a londoni maratoni versenyzői

2013.04.17. 09:05

Fekete szalagot viselnek majd a vasárnapi londoni maraton versenyzői, és a start előtt 30 másodperces csenddel emlékeznek meg a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól - jelentették be kedd este a londoni sportrendezvény szervezői.

A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója, aki a tavaly nyári londoni olimpián az 5000 és a 10 000 méteres távon is aranyérmet nyert.

A díjakat Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája adja majd át. Az udvar szóvivője kedden közölte, hogy ebben a tervben nincs változás.

A Greenwich és a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel.

Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka kedd este hivatalosan is bejelentette, hogy a londoni rendőrség megkezdte a vasárnapi verseny biztonsági előkészületeinek felülvizsgálatát. Sir Bernard mindazonáltal csak annyit árult el, hogy a tervezettnél több rendőr lesz a londoni maraton útvonala mentén, és az eredeti tervekben szereplőnél nagyobb területet kutatnak át a biztonsági szolgálatok.

A Scotland Yard vezetője hozzátette ugyanakkor: nincs ok annak feltételezésére, hogy a londoni maraton biztonsága a bostoni merénylet nyomán bármilyen mértékben csökkent volna.

Boris Johnson, London polgármestere kijelentette, hogy jóllehet az eddig kidolgozott biztonsági intézkedések is "robusztusak", tekintettel azonban a Bostonban történtekre, ésszerű a rendőrség és a szervezők részéről, ha "újból áttekintik" ezeket az intézkedéseket.

A brit kormány már a nap folyamán közölte, hogy a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet ellenére sem törlik a vasárnapi londoni maratoni futóversenyt.

Hugh Robertson, a sport-, média- és kulturális ügyek minisztériumának sportügyi államtitkára a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy "kérdésként sem merült fel" a nagyszabású hétvégi londoni sportesemény lemondása.

A sportügyi államtitkár hozzátette: a tavalyi - incidensektől mentes - londoni olimpia megrendezése során szerzett tapasztalatok azt jelentik, hogy London továbbra is jól felkészült az ilyen tömeges sportrendezvények biztosítására.

"Nagyon ügyeltünk arra, hogy a londoni olimpia biztonságosan lebonyolított sportesemény legyen, ne pedig olyan biztonsági művelet, amelyen sportesemények is zajlanak, és ez az az egyensúly, amelyet a londoni maratonon is tartani kell" - fogalmazott Robertson.

Nick Bitel, a vasárnapi londoni versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója is kijelentette keddi nyilatkozatában, hogy nincs szó a rendezvény lefújásáról.