Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha valaki férfinak született, az is marad

2013.04.22. 21:33
Sose gondoltuk volna, hogy a tolerancia terjedését – legalábbis az Egyesült Államokban – a ketrecharcosok világán lehet majd lemérni, és mégis. Ez a tesztoszterontól fűtött, véres küzdősport ugyanis élen jár a melegek jogainak elismerésében. A legnagyobb szervezet büszkén hirdette, hogy náluk szerepel az első, homoszexualitását nyíltan vállaló világbajnokjelölt, és habozás nélkül felfüggesztette azt a versenyzőt, aki egy tévéműsorban becsmérelte az első transznemű ketrecharcost.

Azt gondolhatnánk, hogy semmitől sem áll távoltabb a tolerancia bajnokának szerepe, mint a Ultimate Fighting Championshiptől. A világ legnagyobb ketrecharcos-szervezete ugyanis leginkább a konzervatívabb beállítottságú férfiak körében népszerű – még akkor is, ha ez a rengeteg fekete és latino rajongó miatt egyáltalán nem jelent republikánuspártiságot. Ráadásul a szervezet az Egyesült Államokon kívül leginkább olyan macsóbeállítottságú országokban népszerű, mint Brazília, ezért azután tisztán piaci alapokon nehéz megmagyarázni, mitől is vált a UFC úttörővé a küzdősportok toleranciaküszöbének emelésében.

A főnök biztat a coming outra

A küzdősportok talán az edzőtermi intimitás, a sűrű testi kontaktus miatt sem annyira elfogadók a homoszexuálisokkal – Thaiföld kivételével, ahol például a filmben is megörökített történet szerint Parinya Charoenphol thai-boksz harcosként verekedte össze az átoperálásához szükséges pénzt, majd már nőként boxiskolát nyitott. Tavaly azonban a profi bokszban megtört a jég, amikor a jónevű pehelysúlyú, Orlando Cruz az AP hírügynökségnek adott interjújában elárulta, hogy már belefáradt a titkolózásba, ezért inkább bevallja, hogy ő évtizedek óta a férfiakhoz vonzódik, és ezt nem is szégyelli. Cruz coming outja mögé felsorakozott a családja, edzője és menedzsere is.

A melegtéma idén már a ketrecharcban is napirendre került. Az eddig csak férfiakat felvonultató UFC ugyanis 2011-ben a Strikeforce felvásárlásával a rivális szervezettel szerződésben lévő női versenyzőket is megkapta. Ez alkalmat adott arra, hogy a harmatsúly fotogén bajnokára, Rhonda Rouseyra építve felfuttassák a női ágat is – igaz, a férfiak nyolc súlycsoportja helyett csak egy kategóriában. Rousey idén februárban már az egyik UFC-gála főmeccsét vívta Liz Carmouche-sal, akiről már régóta lehetett tudni, hogy leszbikus, de ez csak a nagy felhajtással övezett esemény idején vált széles körben tárgyalt témává.

A tolerancia terjedését jellemzi, hogy a UFC Carmouche szexuális preferenciáját nem söpörte a szőnyeg alá, hanem honlapján kifejezetten pártoló, támogató módon írt róla, miszerint a harcos, bár nem veri nagydobra másságát – a küzdőtéren azért szivárványszín fogvédőt visel -, „mindenképpen példaként állítható a melegközösség elé”. A UFC befolyásos promótere, Dana White pedig Carmouche-sal példálózva egyenesen coming outra bíztatta a ketrecharcosok között másságukat rejtegető homoszexuálisokat.

Bár korábban már volt olyan sztárbunyós, aki kijelentette, hogy nem szívesen birkózna melegekkel, Carmouche UFC-debütálása egyértelműen pozitív visszhangot váltott ki. De az első transznemű ketrecharcos felbukkanása – még ha nem is a UFC-ben, hanem sokkal kisebb Championship Fighting Aliiance-ban – már többeknek megfeküdte a gyomrát.

Olyan volt, mint amikor Cris Brown verte Rihannát

A most 37 éves Fallon Fox már 5-6 éves korától fogva érzett „valami tudat alatti sürgetést", és gyerekkorában titokban rendszeresen az anyja és a nővére ruháiban parádézott a tükör előtt. De csak akkor döbbent rá, hogy valójában nő akar lenni, amikor 17 évesen a népszerű Phil Donahue Show-t nézve találkozott a „transznemű” kifejezéssel. A felismerés ellenére az Ohio állambeli Fox 20 évesen gyereket nemzett – lánya ma is vele él –, és tengerészként szolgált az Enterprise repülőgép-hordozón. Leszerelése után főiskolai tanulmányokba fogott, de ott állítása szerint a nemiségével kapcsolatos problémák miatt képtelen volt beilleszkedni, ezért végül teherautó-sofőrként kezett el dolgozni. Így gyűjtötte össze az átoperálásához szükséges pénzt 2006-ra. A mellnagyobbításra és a genitális transzplantációra Thaiföldre utazott, ahol hat hétig feküdt a bangkoki kórházban, de az arcplasztikát már odahaza csináltatta.

Fox 2011-ben vívta első hivatalos mérkőzését, és márciusban - három amatőr és egy profi győzelem után - Floridában is simán győzni tudott. Azonban egészen addig sem ellenfelei, sem a versenyeket ellenőrző hatóságok nem tudták, hogy transznemű. Csak a floridai meccs után kezdtek el szivárogni a hírek arról, hogy a licencével valami nem stimmel, de Fox elébe ment a találgatásoknak, és bejelentette, hogy férfiből operáltatta át magát nővé. Az engedélyével kapcsolaltos ügy azóta sem tisztázódott, de akkor már nem ettől volt hangos a sportsajtó, hanem magától Foxtól - akinek amúgy 37 évesen már vajmi kevés esélye lenne, hogy a csúcsra érjen.

000 GYI0060397902

A reakciók ellentmondásosak voltak, de mivel nem a sport egyik nagy csillagáról volt szó, ezért igazán csak Matt Mitrione nyilatkozatánál borult ki a bili. Történt ugyanis, hogy az MMA Hour nevű népszerű műsor hétfői adásában a nehézsúlyú, de középszerű harcos teljesen kikelt magából Fox ellen. Mitrione hazug, beteg, szociopata, gusztustalan kreténnek minősítette Foxot –akire egyébként következetesen csak hímnemű névmásokkal utalt -, mivel „kromoszómái szerint” férfi, amit nem lehet „csak úgy" megváltoztatni. Mitrione a maga szórakoztató stílusában odavetette még, hogy amikor Fox győztes meccseit nézte, nem bírta kiverni a fejéből a gondolatot: „Chris Brown és Rihanna óta nem láttam még férfit ennyire megverni egy nőt”.

Bár Mitrione a ketrecharc egyik közismert humorzsákjának számít, tirádáját a UFC vezetése mégsem nem vette viccszámba. A szervezet azonnal reagált, a magyar sportnyilatkozatokhoz képest szokatlan egyértelműséggel leszögezte, hogy „a UFC a melegek barátja és szövetségese, és minden sportolójától megköveteli azt, hogy tisztelettel és elfogadással viszonyuljon sporttársaihoz”, és felfüggesztette Mitrione-t.

A probléma ugyanis az volt, hogy Mitrione nem a transzneműséggel kapcsolatban felmerülő tisztességtelen versenyelőnyt hozta fel Fox-szal szemben, hanem úgy általában a transzneműséget vette célba. Ez pedig a szabadságjogokat még szervezeti szinten is számon tartó Egyesült Államokban elfogadhatatlan.

Mennyi férfiizom marad a transznemű nőn?

Pedig sportetikai szempontból Fox versenyeztetése joggal kifogásolható – ezen az alapon kritizálta a kaliforniai sportbizottság engedélyét például Cain Velasquez nehézsúlyú világbajnok, és ezen az alapon utasította vissza a Fox-szal való küzdelmet Peggy Morgan. Rhonda Rousey, a regnáló női világbajnok pedig a tőle megszokott keresetlenséggel csak annyit mondott: „attól, hogy levágja a pöcsét, még mindig egy férfi csontszerkezetével rendelkezik".

Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Elvileg az, hogy egy transznemű mennyit őrzött meg férfias jellemzőiből, és mennyire haladt előre teste a nővé alakulás útján, objektív módon meghatározható. Az illetékes amerikai sportszövetség 2012-ben már ki is dolgozott egy kritériumrendszert a transzneműek versenyeztetésére, melyben többek között az elvégzett műtétek igazolásaira és hormonszint-vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy valóban a nők között versenyezhessen az illető. Ennek alkalmazására azonban eddig nem votl szükség.

Az ügyre rámozduló szaksajtó természetesen annak is alaposan utánajárt, hogy a nővé való átoperálás és az azzal együtt járó hormonális kezelés tényleg eltünteti-e a férfi fizikai fölényét. A nemváltó operációk két elismert szakértője, Marci L. Bowers és Sherman Leis egybehangzóan állítják, hogy a hormonkezelések hatására a csontsűrűség és az izomtömeg semmiképpen nem haladja meg a nőkét, ezért Fallon Fox joggal indul az ő kategóriájukban.

Johnny Benjamin amerikai orvosszakértő, MMA-specialista viszont arra figyelmeztetett, hogy a transzneműség hatásainak kutatása még gyerekcipőben jár. Ezért sem a megmaradt fizikai előnyökről, sem pedig a beavatkozások egészségügyi kockázatairól nem tudunk eleget ahhoz, hogy jó lelkiismerettel lehessen engedélyezni a transzneműek indulását az egészen elképesztő fizikai követelményeket támasztó MMA-ban.

Az ügyben tehát az egy percig sem volt kérdéses, hogy egy transzneműnek van-e joga a versenyzéshez - probléma csak azzal van, hogy vajon mennyire számít nőnek a bunyóhoz.