Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven fogathajtó Fábiánsebestyénben

2013.04.23. 13:49

Jövő héten péntektől vasárnapig rendezik meg a 31. fábiánsebestyéni lovasnapokat, amelyen csaknem ötven fogat verseng majd a hagyományos fogathajtó világkupa-fordulón.

"Három nap ugyan még van a nevezési határidőig, de már nyolc nemzetből harminc fogat igazolta vissza részvételét, azaz várakozásaink szerint mintegy félszázan indulnak majd a viadalon, amely tizedszer vk-forduló" - mondta a helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor főszervező, aki hozzátette, a mostani verseny különleges, mert a helyi Kinizsi Lovas Sportegyesület idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját.

A hazai idénynyitó, amelyre a maratonpálya három akadálya újult meg, a hazai kettesfogatoknak világbajnoki, a négyeseknek pedig Európa-bajnoki válogató lesz. Az előbbi kategóriában négy ilyen verseny lesz, és mindenkinek a három legjobb eredménye számít majd bele az összesítésbe. Ez alapján a legjobb két hajtó biztosan indulhat augusztus végén a szlovákiai Tapolcsányban sorra kerülő világbajnokságon, a másik két résztvevőt pedig Kovács Zoltán szövetségi kapitány jelöli ki. A négyeseknél mindössze két válogató - júniusban Vecsésen lesz a másik - alapján áll össze a hagyományos aacheni viadalon és az Eb-n induló magyar csapat.

A mostani verseny érdekessége, hogy az új szabályoknak megfelelően egy hajtó több fogattal is indulhat. Ez esetben ugyan csak egyik fogatának eredményei számítanak bele a hivatalos sorrendbe, de a másik egység lovai is jogot szerezhetnek Eb- vagy vb-részvételre. Ezzel a lehetőséggel él például a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán is, aki szeretne indulni a kettesek vb-jén és a négyesek Eb-jén is.

Fábiánsebestyénben rajthoz áll Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség hétszeres világbajnok elnöke is, ezúttal még saját lipicai lovaival. A windsori nemzetközi versenyen azonban már a négyesben világbajnok ausztrál Boyd Exell magyar tulajdonú lovaiból kap hármat annak reményében, hogy aztán majd sikeresen szerepeljen a kettesfogathajtó vb-n.

Mondok József, a magyar szövetség fogathajtó bizottságának vezetője elmondta, a nemzetközi szövetség jóváhagyta azt a magyar kérést, hogy szeptember 20. és 22. között rendezzék meg a 8. négyesfogathajtó Európa-bajnokságot Budapesten.