Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Ötven fogathajtó Fábiánsebestyénben

2013.04.23. 13:49

Jövő héten péntektől vasárnapig rendezik meg a 31. fábiánsebestyéni lovasnapokat, amelyen csaknem ötven fogat verseng majd a hagyományos fogathajtó világkupa-fordulón.

"Három nap ugyan még van a nevezési határidőig, de már nyolc nemzetből harminc fogat igazolta vissza részvételét, azaz várakozásaink szerint mintegy félszázan indulnak majd a viadalon, amely tizedszer vk-forduló" - mondta a helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor főszervező, aki hozzátette, a mostani verseny különleges, mert a helyi Kinizsi Lovas Sportegyesület idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját.

A hazai idénynyitó, amelyre a maratonpálya három akadálya újult meg, a hazai kettesfogatoknak világbajnoki, a négyeseknek pedig Európa-bajnoki válogató lesz. Az előbbi kategóriában négy ilyen verseny lesz, és mindenkinek a három legjobb eredménye számít majd bele az összesítésbe. Ez alapján a legjobb két hajtó biztosan indulhat augusztus végén a szlovákiai Tapolcsányban sorra kerülő világbajnokságon, a másik két résztvevőt pedig Kovács Zoltán szövetségi kapitány jelöli ki. A négyeseknél mindössze két válogató - júniusban Vecsésen lesz a másik - alapján áll össze a hagyományos aacheni viadalon és az Eb-n induló magyar csapat.

A mostani verseny érdekessége, hogy az új szabályoknak megfelelően egy hajtó több fogattal is indulhat. Ez esetben ugyan csak egyik fogatának eredményei számítanak bele a hivatalos sorrendbe, de a másik egység lovai is jogot szerezhetnek Eb- vagy vb-részvételre. Ezzel a lehetőséggel él például a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán is, aki szeretne indulni a kettesek vb-jén és a négyesek Eb-jén is.

Fábiánsebestyénben rajthoz áll Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség hétszeres világbajnok elnöke is, ezúttal még saját lipicai lovaival. A windsori nemzetközi versenyen azonban már a négyesben világbajnok ausztrál Boyd Exell magyar tulajdonú lovaiból kap hármat annak reményében, hogy aztán majd sikeresen szerepeljen a kettesfogathajtó vb-n.

Mondok József, a magyar szövetség fogathajtó bizottságának vezetője elmondta, a nemzetközi szövetség jóváhagyta azt a magyar kérést, hogy szeptember 20. és 22. között rendezzék meg a 8. négyesfogathajtó Európa-bajnokságot Budapesten.