Berki Krisztián a torna emblémája lehet

2013.04.27. 13:29

Az 1956-os olimpia magyar hősei az Egyesült Államokba mentek élménybeszámolóra, hogy megszerettessék a sportolást a kaliforniai gyerekekkel. Őket szabadságharcosként mutatta be a helyi média a körúton, hiszen a forradalom után ők nem vállalták a hazatérést. Talán ez volt az utolsó, szervezett, nagy publicitást biztosító alkalom, amikor magyar sportoló a sportot népszerűsítő körúton vehetett részt.

Az olimpiai bajnok tornász, Berki Krisztián a következő kiszemelt.

„Megszokott dolog, ha egy sportolót Magyarországon élménybeszámolóra hívnak, de külföldre már kevésbé. Részint, mert csak kevés magyar sportoló ismert a világon, illetve a menedzserek általában nem törekedtek arra, hogy a világon ismertebbé tegyenek egy komoly magyar sportolót. Berki Krisztián egy világsportág emblematikus alakja lehet a jövőben: hozzáállásával, kitartásával, jellemével, nem utolsósorban eleganciájával. Ezért is vállaltuk, hogy Tajvanon lesz az első fellépésünk május elején, amit majd Dubaj és még egy európai helyszín is követhet az idén. Magasztos feladat bemutatóedzést tartani egy idegen sportkultúrában, és nemcsak itthon terjeszteni a sport, a mozgás ezzel együtt az olimpizmus eszméjét” – indokolta az Indexnek Rácz Félix, a tornász menedzsere, miért utaznak nagy örömmel a szigetre.

Hozzátette, mivel a versenynaptár feszített, Világkupák között, és az októberi, belgiumi világbajnokság után utazhatnak, egy évben maximum négy megjelenésük lehet.

Kifejtette még, hogy a meghívásokra egyáltalán nincs hatással, hogy Berki ezüstérmes lett a múlt heti Európa-bajnokságon. „A moszkvai verseny is csak azt igazolta, hogy nem gép, hanem ember, aki nem nyerhet mindig, és a sportban természetes, hogy a korábbi második vagy harmadik előrelép. Ezzel csak szimpatikusabb lett Krisztián, de az októberi világbajnokságon természetesen már az első hely a cél."