Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Kiel ágyúval, a Veszprém csúzlival lő

2013.04.28. 13:03

Heroikus, fantasztikus küzdelemben végül idegenben és hazai pályán is egy góllal alulmaradt az MKB Veszprém a címvédő Kiellel szemben a kézilabda Bajnokok Ligájában.

Nagy László keserű kifakadása érthető, amikor botránynak nevezi az EHF bírópolitikáját, mert egy gyengébb játékoskeret felnőtt a bálványozott németek szintjére, és ha igazságos ítéletek születnek, talán sikerült is volna kiütnie a Kielt.

Azt eddig is tudtuk, hogy egy nagy tekintélyű csapatot nagyon meg kell verni, a kicsi nem elég, mert akkor a bírók könnyedén tudják egy-egy ítélettel befolyásolni a szoros eredményt. A játék annyira felgyorsult, hogy szemérmetlen csalásról szó sincs, hiszen ötvenszer legalább támadhat mindkét csapat. Mi több, a végén olyanná lehet tenni a kiállítási mérleget, hogy utólag még csak a kétely sem merülhet fel, hogy valami nem volt rendjén.

Egy-egy elvett labdáról van szó, ami a másik oldalon azonnali gól lehet. Az egyenlő helyett így lesz mínusz kettő. Egy-egy kiállításról van szó, amiből két vagy három gól könnyedén elérhető, mert a legmasszívabb sem képes követni a Kiel sebességét. Az egyenlőből megint így lesz mínusz kettő. Két azonos tudású csapatnál ennyi bőven elég.

Nem kell összeesküvéseket gyártani, Olesen és Pedersen volt már korrekt a Veszprémmel szemben, lesz is, de ez nem az a helyzet volt.

Évtizedek óta harcol ezzel a bírópolitikával a Veszprém, nem sikerült még olyan befolyást szereznie az EHF-ben, mint a Kielnek, a Barcelonának, a korábbi Ciudadnak vagy éppen a Hamburgnak volt és van. Andorka Sándor (a tavalyi döntő EHF-delegátusa) nem elég. Apró ajándékok, figyelmességek a játékvezetőknek nem elegek, mert egy nagy befolyású klub nagyobb bevételt is tud generálni, ami az egész szervezetnek fontos.

A Kielnek egyszerűen nem szabadott kiesni, mert akkor az a tízezer kieli nem indul útnak június elsejére, Kölnbe, a  négyes döntőre. Két vagy háromezer veszprémi egyszerűen nem pótolhatja a jegybevételt, a vendégéjszakákat, a sör és ételfogyasztást - három külön gigantikus sörsátrat kaptak tavaly -, mert nem azon a szinten él. Ismerve a magyar drukkerek lelkesedését, hangerejét, illetve a másik oldal fegyelmezett szurkolását, lehet, hogy jobban járt volna a sportág, de egy ilyen rendezvénynek üzletileg is a lehető legnagyobb profitra kell törekednie.

Eljutottunk oda, hogy üzlet az egész Final Four, és ha a Veszprém igyekszik is megerősödni, egy év alatt nem lehet a játékosállományt lecserélni, mert az ugye nem véletlen, hogy Chema, Nagy és Ugalde, vagyis a frissen érkezettek közül mindhárom kiválóan teljesített mindkét meccsen, míg a korábbi állományból egyedül a korábban inkább indolens viselkedéséről hírhedt Sulic hozta magát mindkétszer. (Iliccsel egyszerűbb lesz, de nincs minden megoldva.)

Szerencsével persze még így is meg lehetett volna a négyes döntő, csak a szerencse már jó régen elkerüli a várost, de egyszer vége lesz. Mindig nem lehet a legerősebbet – Ciudad, Barcelona, Kiel - kapni, mindig nem segíthetik a riválist a játékvezetők.

2014-re nagy kérdés, milyen erős marad a távozókkal a Kiel, lesz-e Hamburg, milyen lesz az Atletico, a Karabaticcsal felálló Barcelona, milyen erősek lesznek a franciák, a megerősödő PSG, a Montpellier. Jövőre is szép feladat lesz bejutni, és szerencse nélkül nem is sikerülhet.