Kulcsár saját pénzét adja az olimpikonoknak

2013.04.28. 10:17

A Testnevelési Egyetemen kurzusok foglalkoznak azzal, milyen az élsportolói lét után bekapcsolódni a civil életbe. Sokaknak nem megy könnyen, hogy mennyire valós a probléma, és hogy mennyire nehéz volt Czigány Kingának, arról épp az érintett vallott két hónapja kíméletlen őszinteséggel.

Egy mostanában létrehozott havi, nagyságrendileg százezres ösztöndíj segítheti az átmenetet.

„Hogy Magyarország továbbra is az olimpiák történetének egyik legeredményesebb nemzete legyen, a BOM egyesület stratégiát váltott és a versenysportot támogató alapítvánnyá alakult át. A BOM a Magyar Sportért Alapítvány 35 millió forinttal jött létre azzal a konkrét céllal, hogy ösztöndíj programmal segítse azokat az olimpiai kerettagokat, akik a kiemelkedő sportteljesítmény mellett egyetemi, főiskolai, vagy szakmát adó képzésben vesznek részt, ezzel is hozzájárulva a sikeres olimpiai felkészülésükhöz. A támogatási rendszerünk kidolgozásában egyeztettünk és szakmai kérdésekben is együttműködünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal. A támogatottak személyéről és az esetileg meghatározott ösztöndíjak összegéről a benyújtott pályázatok alapján az alapítvány szakmai bizottsága tesz majd javaslatot a végső döntést meghozó kuratóriumunk részére. Terveink szerint már az első évben is legalább tíz-tizenkét ösztöndíjasunk lesz” – mondta Kulcsár Krisztián.

A világbajnok vívó első olimpiáján (1992) mint egyetemista vett részt, és szerzett ezüstérmet a párbajtőrcsapattal. A következő ötkarikás ezüstérmét már banki főosztályvezetőként szerezte 2004-ben. Utána átmenetileg abbahagyta, de 2007-ben visszatért és egyéniben érte el világbajnoki címét. A 2008-as olimpiáról hazatérve másnap már újra a bankban vette fel a munkát, jelenleg a BÁV vezérigazgatója.

„Nem lévén elsősorban fizikai sport, egy vívónak nyilván nem ugyanazt az edzésmunkát kell elvégeznie, mint például egy úszónak, vagy atlétának, vagyis bizonyos sportágakban eleve könnyebb az érvényesülés már a sportolói karrier alatt is, illetve a felkészülés a sport utáni időszakra. Ezzel együtt nem csak láttam, hanem a saját bőrömön is tapasztaltam, mennyire nem egyszerű a civil életbe történő átmenet. Amíg sportolsz, addig az ajtók megnyílnak, támogatnak, szeretnek. Aztán amikor ennek vége, akkor egy ismeretlen világban állsz magányosan, és egyszer csak hirtelen ott találod magad Izlandon” – utalt az olimpiai bajnok tornász, Csollány Szilveszter esetére, aki jobb híján a szigetországban vállalt munkát.

Kulcsárék ezzel az ösztöndíjjal szeretnék elősegíteni, hogy valaki önmagát építse fel sportolói karrierje alatt is, és kurátorok arra vállalkoznak, hogy az alapítói összeg mellett mecénásként is támogatják - évente - az alapítványt.

A kuratórium elnöke Szalay-Berzeviczy Attila, tagjai: Dér Tamás, Lantos Csaba, Nagy György, Gecser Ottó, Nyúl Sándor, Kulcsár Krisztián, Siegler Konrád, Straub Elek és Vahl Tamás.