Fuss 1000 kilométert Balatonfüreden

2013.05.06. 08:47

2013. május 8-án délben harmadszor rajtol el az EMU 6 napos és 48 órás futóverseny a balatonfüredi kempingben. A verseny célja látszólag pofonegyszerű: 144 óra alatt annyi kört fuss a 900 méteres aszfaltozott körpályán, amennyi csak tudsz.

Mivel a világon évente mindössze négy-öt helyen rendeznek hatnapos futóversenyt, nem csoda, hogy az idei füredi eseményen tizenhét nemzet legjobb ultramaratonistái képviseltetik magukat: a nevezettek között a magyar futók mellett ausztrál, finn, brazil, dél-afrikai, guatemalai atléta is van.

Hogy mi vesz rá valakit arra, hogy a világ másik végéről Magyarországra utazzon és 144 órát fusson? A háttér, a motiváció és a cél minden versenyzőnél más és más. Egy maroknyi elit atléta rekordot futni jön, és ehhez a Balaton partján, zöldövezetben kijelölt 900 méteres aszfaltkör, a közvetlenül a pálya mellett található pihenőházak és az EMU sportklub 15 éves versenyszervezői és versenyzői tapasztalata ideális feltételeket teremtenek.

A profik mezőnyében mindenképpen említést érdemel az a Sharon Gayter, aki miután 2011 decemberében 832 km-es eredményével megdöntötte a futópadon futás 7 napos csúcsát, most a hatnapos női világrekordra megy rá. William Sichel a skót 123 éves nemzeti rekordot próbálja megdönteni. Szintén nagy tervekkel érkezik Dél-Afrikából az idén remek formában versenyző Johan van der Merwe, aki a 6 napos versenyszám abszolút világrekordját kívánja túlszárnyalni. Ehhez 144 óra alatt több mint 1037 km-t kell majd teljesítenie.

A mezőny gerincét, és ezzel a hangulatát ugyanis azok a lelkes és átlagos képességű amatőrök adják, akiknek ez a verseny egy jó hangulatú sportprogram, olyan értékes idő, amit a barátaikkal tölthetnek és amit szeretett sportáguknak szentelhetnek.

És hogy a futás nincs korhoz kötve, arra példa Bozó Pál, a szervező sportegyesület 75 éves atlétája. Tavalyi 536 km-es eredményével világcsúcsot állított fel a 75 évesek korosztályban. Ezt a csúcsot szeretné idén elhódítani az ausztrálok kiváló szenior futója, a szintén 75 éves Vlastislav Skvaril. Kettejük versengése az idei rendezvény egyik legizgalmasabb eseményének ígérkezik.

Az ultrafutás, és főleg egy 6 napos körözős verseny nem tartozik a látványsportágak közé, a versenyzők pályafutását, az eredményekhez vezető utat és rendkívüli akaraterőt megismerve egy nemes és mindenki számára példaértékű sportág képe bontakozik ki előttünk. Azoknak, aki nem tudnak személyesen kilátogatni a verseny színhelyére, az EMU Sportegyesület honlapján (www.emusport.hu ) 2013. május 8. és 14. között online követhetők az eredmények, illetve non-stop közvetítés látható a versenyről. A versenyről az Indexen is napi rendszerességgel számolunk majd be.