Három magyar érem a remény a karate Eb-n

2013.05.07. 15:35

Rekordrészvétellel rendezik meg Budapesten a karate Európa-bajnokságot, amelynek a káposztásmegyeri Jégpalota ad otthont csütörtöktől vasárnapig. Az Eb-re 45 országból hétszáznál is több versenyzőt neveztek - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, ahol azt is bejelentették, hogy Magyarországot 22-en képviselik a 48. sportági Eb-n.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért és ifjúságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország sportnagyhatalom, s a karate is a sikeres sportágak sorába tartozik. Kitért rá, hogy a kormány úgy döntött: 38 millió forinttal támogatja az Európa-bajnokságot.

Mészáros János, a hazai sportági szövetség elnöke elmondta, hogy a szakvezetés reményei szerint két-három érem maradhat itthon. A magyar karatés társadalom abban is bízik, hogy a sportág hosszú várakozás után az idén - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szavazásán - végre bekerül az ötkarikás programba.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott George Jerolimposz, az európai szövetség főtitkára is, amikor kijelentette, hogy világszínvonalú rendezést vár a budapesti Eb-n. Fontosnak mondta a kontinensviadal sikerét, mert az megítélése szerint hozzájárulhat a NOB kedvező döntéséhez. A NOB végrehajtó bizottsága május végén, Szentpétervárott választja ki, mely sportág - esetleg mely kettő - felvételét javasolja a 2020-as programba. A végső döntést a NOB közgyűlése hozza meg szeptemberben. 

A budapesti Eb-n induló magyarok

Küzdelem:

Egyéni:

Férfiak:

  60 kg: Horváth Ottó

  67 kg: S. Kovács Ádám

  75 kg: Virág András

  84 kg: Molnár Dániel

  +84 kg: Bodor Gábor

Nők:

  50 kg: Molnár Réka

  55 kg: Tóth Beatrix

  61 kg: Csák Klaudia

  68 kg: Metzger Sandra

  +68 kg: Bartha Nikola

Csapat:

Férfiak: Tadissi Martial, Molnár Dániel, Kőhegyi Zoltán, Szegedi Döme, Höning Alexander, Grozdanov Philip, Peller Ádám

Nők: Metzger Sandra, Lassingleitner Fruzsina, Bartha Nikola, Juhász Nikolett

Formagyakorlat:

Egyéni:

Férfi: Nagy Botond

Női: Miklós Nikolett

Csapat:

Nagy Botond, Pákay Péter, Mihály Péter