Már megálmodták a Puskást a Puskásba

2013.05.08. 20:52
A Nemzeti Sportközpontok (NSK) bejelentése szerint az új nemzeti stadion egyedülálló módon a régi, Puskás Ferenc nevét viselő stadion falain belül fog felépülni. Az éles tervezés még hátra van, de egyszer, éppen az NSK által júliusban elutasított tervben már kitalálták az egészet.

Az NSK korábbi  tervei alapján az új aréna a Szoborparkban kapott volna helyet, erre, és az Istvánmező területére ötletpályázatot is kiírtak. Erre érkezett egy olyan pályázat  is, amelyet egyből kidobtak, mert nem felelt meg az alapkövetelményeknek. Skardelli György és csapatának terve volt az, amely részletesen kidolgozta a Puskás a Puskásban lehetőségét.

A tervdokumentáció nagy részét az elutasítás után az Építészfórum mutatta be, a szakportált idézve nézzük meg, milyen is lehetne a kettő az egyben stadion. Azzal több építész is egyetért, hogy a Puskás sziluettje, még ha maga a stadion jelenlegi állapotában is csak torzó az eredeti tervekhez képest, már hozzátartozik a városképhez, így védendő érték.

A Papp László Aréna terveit is jegyző Skardelli több mint egy évig dolgozott a Puskás tervein, alapállása az,  hogy "az új labdarúgó stadion minden gond nélkül megszerkeszthető a régi kontúrján belül.” A terv így meghagyná a lépcsőpilonokat, sőt, a rövidebb oldalakon is folytatná a sorozatot, ezzel kiegeszítve a felső karéjokat. Az új lelátórendszer azonban nem ezen a pilonrendszeren nyugodna, hanem egy utcát hagyva új tribün épülne. A régi és új falakat felülről a stadionnak új profilt is adó tetőzet kapcsolná össze. Ez alatt menne körbe a közel 1500 méteres futópálya, míg a két fal között képződő utcában sport-, és kereskedelmi területek jöhetnek létre.

A Skardelli- terv előnye a értékőrzés mellett az is, hogy helytakarékos, a Szoborpark szabadon hagyásával átlátható marad a terület, és a tervezett olimpiai központ más elemeit is könnyebb elhelyezni a sportkomplexumban, és így Zugló kvázi közparkja is érintetlen marad.

A stadion a stadionban tervet a gazdasági számítások is erősítik, két óriási stadion fenntartási költségei kigazdálkodhatatlanok, még akkor is ha számtalan új funkcióval bővülnének.

Ahogy korábban mi is írtuk, a mostani stadion atlétikai stadionná minősítése önmagában jól hangzik, de kihasználtsága még a futballstadionénál is alacsonyabb lehet, így értelmetlennek tűnt volna fenntartása. Skardelliék is számoltak ezzel, és azzal is, hogy a Szoborpark helyére álmodott stadion óhatatlanul a Syma-csarnok legalább egy részének elbontásával járt volna. A régibe építendő stadionnal azonban még a tárgyalási kényszert is elkerülhetik.