Futó mentett orvost a 6 napos versenyen

2013.05.10. 17:20

Megtört Johan van der Merwe első napi lendülete a balatonfüredi hatnapos ultramaratoni verseny második napján. 48 óra és 335 km után már Wolfgang Schwerk vezet. A nőknél a magyar Nagyné Bakucz Krisztina áll az élen, 272 kilométert tett meg két nap alatt. Az egyik futó félbe szakította a versenyét, hogy orvosként segítsen.

A dél-afrikai Van der Merwe láthatóan fárad, az első napi 231 kilométere mellé a második napon csak102 kilométert tudott gyűjteni. Wolfgang Schwerk, a németek világklasszis futója viszont a tőle elvárt pontosságot és egyenletességet hozza: első nap 188, második nap pedig 148 kilométert gyűjtött.

Az elcsigázott Johan van der Merwe
Az elcsigázott Johan van der Merwe
Fotó: Erdész Gyula

A 75 éveseknél Bozó Pál és Vlastislav Skvaril kiélezett párharca tovább folytatódik, bár a magyar futó hátránya 6 kilométerről 13-ra nőtt egy nap alatt. Bozó derékproblémákkal küzd, ami nagyban hátráltatja a haladásban. A hazájában több ezer kilométeres jótékonysági futásokat szervező ausztrál kihívója viszont láthatóan élvezi a versenyt, 75 évesen minden különösebb probléma nélkül futott 48 óra alatt 225 kilométert.

A nők versenyében Nagyné Bakucz Krisztina az első lépéstől kezdve magabiztosan őrzi vezető pozícióját. A teljesítménytúrázásról nyergelt át az ultrafutásra, így talán nem is csoda, hogy olyan sebességgel gyalogol, mint mások kocognak. Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a 6 nap alatt csak 20 órát pihent, és 712 kilométeres fantasztikus eredményével megjavította Bérces Edit korábbi hatnapos országos csúcsát. Bakucz jelenleg a legjobb magyar, az abszolútban az ötödik helyen áll.

A német Carsten Bölke csütörtökön nem futásával, hanem egy kiváló emberi tettel vívta ki magának a szervezők és sporttársai elismerését. Rózsa Szilveszter, a verseny sportorvosa megszédült és elesett. A vérző fejű férfire a civilben orvosként dolgozó Bölke talált rá, aki saját elmondása szerint egy lépést sem tesz orvosi táskája nélkül. 32 óra futás után egy pillanat alatt átlátta a helyzetet, elrohant az eszközeiért, megvizsgálta a sérültet és megvárta mellette a magyar mentősöket.

Péntek délben elrajtoltak a 2013-as EMU 48 ultramaraton órás indulói is, új impulzust adva a hatnapos futás egyre fáradó mezőnyének. A kétnaposon nyolcan indultak, köztük az a Lajkó Csaba, aki tavalyi 355 kilométeres futásával megjavította klubtársa, Fendrik László korábbi 48 órás országos kategóriacsúcsát.

Az eredmények a versenyt szervező EMU sportegyesület honlapján élőben is követhetők.

Eredmények 48 óra után:

Férfiak:
1. Wolfgang Schwerk (német) – 336 km
2. Johan van der Merwe (dél-afrikai) – 333 km
3. Trond Sjåvik (norvég) – 291 km

Nők:
1. Nagyné Bakucz Krisztina (magyar) – 272 km
2. Silke Gielen (német) – 240 km
3. Barbara Becker (német) – 230 km

Nemzetek versenye (a legjobb három atléta eredményének összege)
1. Németország – 828 km
2. Dél-Afrikai Köztársaság – 817 km
3. Magyarország – 751 km