Edzés közben vízbe fúlt az olimpiai bajnok

2013.05.10. 07:52 Módosítva: 2013.05.10. 10:41

A 34. Vitorlázó Amerika Kupára történő felkészülés közben meghalt az olimpiai aranyérmes brit Andrew "Bart" Simpson, a svéd Artemis csapat tagja a San Franciscó-i öbölben.

Az Artemis katamaránja felborult és Simpson, a svéd csapat stratégája a víz alatt a hajó alá szorult. Csak 10 perc elteltével tudták kiszabadítani, de az orvosok már nem tudták újraéleszteni. Az idei Amerika Kupán katamaránokkal vesznek részt a csapatok.

Halálos baleset után az Amerika-kupára készülő katamaránnál

A hajó felborulásánál egy másik csapattárs könnyebben megsérült, 11-en sértetlenül vészelték át a balesetet.

A 36 évesen elhunyt brit, Andrew „Bart” Simpson 6 évesen kezdett vitorlázni. Elöször finn hajóosztályban kezdte a versenyzést, ebben a versenyszámban 2001-ben Eb-ezüstöt és 2003-ban vb-bronzérmet nyert, majd a csillaghajó osztályban folytatta a versenyzést. 2007-ben az Eb-n és a vb-n is harmadik lett, két évvel később már a második volt az Európa-bajnokságon, 2010-ben pedig világbajnok lett Rio de Janeiróban, tavaly ezüstöt nyert.

Legnagyobb sikerét 2008-ban, Pekingben érte el, gyerekkori barátjával, Iain Percyvel versenyezve olimpiai bajnokok lettek, tavaly Londonban szintén vele párban ezüstöt nyertek.

2009-ben a Brit Birodalom Érdemrendjének tagja lett. A 2021-es olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy további karrierje legfőbb célja az, hogy megnyerje az Amerika Kupát, erre készült a svéd Artemis Racing csapatával a San Francisco-öbölben, amikor a felborult katamarán alá szurolva megfulladt.

1999-ben már történt haláleset az Amerika Kupán, a Martin Wiznert, a Spanish Challenge tagját egy a hajóról letört darab találta fejbe és nem élte túl sérüléseit.