120 óra futás után egynapos hajrá jön

2013.05.13. 15:21

Az ötödik napon hatalmas vihar csapott le a balatonfüredi hatnapos ultramaratoni mezőnyére. Bozó Pál sérülés miatt feladta, de többen is jó úton haladnak a korosztályos világcsúcsuk megdöntése felé.

Az időnként 80 kilométer per órás lökésekkel támadó szélvihar egész éjjelre munkát adott a szervezőknek, az indulók közül csak a legelszántabbak maradtak a pályán.

A 75 éves korosztályban tavaly világcsúcsot futó Bozó Pál egészen az ötödik napig tudta tartani a tempót ausztrál kihívójával, de sérülései miatt feladni kényszerült a küzdelmet. A két szenior atléta 120 óra kiélezett küzdelem után összeölelkezve búcsúzott egymástól, Bozó sportszerűen sok sikert kívánt Vlastislav Skvarilnak a korosztályos világcsúcs megdöntéséhez.

Pula Tamás a 112. órában megelőzte Nagyné Bakucz Krisztinát, így 606 kilométeres teljesítményével és ötödik helyével jelenleg ő a mezőny legeredményesebb magyarja. Nagyné minimális alváson és folyamatos gyalogláson alapuló taktikája azonban így is eredményesnek tűnik, biztosan őrzi elsőségét a női mezőnyben, és nagy eséllyel megdönti saját, tavaly beállított 712 kilométeres korosztályos női világrekordját.

Wolfgang Schwerk az éjjeli vihar ellenére is több mint 130 kilométert gyűjtött az ötödik napon, így nem kizárt, hogy megismétli tavalyi balatonfüredi bravúrját, és túlszárnyalja az akkor beállított 874 kilométeres korosztályos világcsúcsát. A német világklasszis Schwerk ezzel a futással tavaly elhunyt ultramaratonista barátja, Jutta Jöhring emléke előtt kíván tisztelegni, és saját elmondása szerint ilyen távon többet nem indul. A szervezők számára hatalmas megtiszteltetés és elismerés, hogy  Schwerk a balatonfüredi versenyt választotta utolsó hatnapos futása helyszínéül.

A 6 napos verseny eredményei 120 óra után:

Férfiak:
1. Wolfgang Schwerk (német) – 731 km
2. Trond Sjåvik (norvég) – 666 km
3. Willaim Sichel (skót) – 637 km

Nők:
1. Nagyné Bakucz Krisztina (magyar) – 601 km
2. Silke Gielen (német) – 568 km
3. Ruth Jäger (német) – 515 km

Nemzetek versenye (a legjobb három atléta eredményének összege)
1. Németország – 2117 km
2. Magyarország – 1876 km
3. Dél-Afrikai Köztársaság – 1655 km