Fogyatékosoknak rendeznek diákolimpiát Zánkán

2013.05.22. 13:29

Csütörtöktől a Zánkai Új Nemzedék Központban rendezi meg a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) országos ifjúsági és diákolimpiáját, mintegy 800 fogyatékkal élő fiatal részvételével. Az indulók labdarúgásban, atlétikában, kézilabdában és strandröplabdában versenyeznek majd, a döntőket a különböző sérültségi és korcsoportokban szombaton rendezik.

"Azzal segítünk a legtöbbet a fogyatékkal élő diákokon, ha élethelyzetüket, problémáikat nyilvánossá tesszük. Ha így teszünk, akkor hihetünk abban, hogy a többségi társadalom megérti és segíteni fogja, hogy alaptörvényből fakadó jogukkal, a sportolás, a mozgás jogával minél több fogyatékkal élő diák élhessen" - jelentette ki Szabó László, a FODISZ elnöke a szerdai sajtótájékoztatón.

Juhász Roland, 76-szoros válogatott labdarúgó elmondta: boldogan segít, hogy minél több fiatal, s a fogyatékkal élő fiatalok is sportolni, akár focizni, akár más sportágat űzni kezdjenek.

"A FODISZ törekvése, a labdarúgás és más sportágak népszerűsítése a fiatalok körében az egész magyar sporton segíthet." - tette hozzá.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára biztosította a FODISZ-t arról, hogy a kormány kész segíteni minden olyan programot, amely egyre több fogyatékos fiatalt von be a sport versenyrendszereibe.

"Soha nem felejtem el, amikor egy fogyi diákolimpián olyan gyerekekkel találkoztam, akik hosszú idő után először a versenyen kaptak rendesen napi háromszor enni, érem lógott a nyakukban, boldogság volt az arcukon. Ez mindennél többet ér." - mondta Szekeres Pál.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Krikett Szövetség stratégia együttműködési megállapodást köt a FODISZ-szal, s vasárnap délelőtt bemutatót tart a fogyatékos diákokkal.

Toponáry Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke a zánkai rendezvény részletes programját ismertetve kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara Sportélettani Tanszékével együttműködésben az eseményen próbajelleggel, tapasztalatgyűjtés céljából megkezdődik a fogyatékkal élő diákok fizikai állapotfelmérése.

Szabó László elmondta, hogy a magyar közoktatásban mintegy 80 000 fogyatékkal élő diák tanul, a FODISZ jelenleg közülük mintegy 8500-at von be versenyrendszerébe.

"Minden diákot és testnevelőjét meg kívánjuk szólítani. Nem nyugszunk, míg minden fogyatékkal élő diák számára nem biztosíthatjuk a sportolás lehetőségét." - hangsúlyozta a FODISZ elnöke.