Lehet repülni, aki ezt csinálja, a rabja lesz

2013.05.28. 23:21
A NOB végrehajtó bizottsága Szentpéterváron ülésezik a héten, a birkózás, illetve a hét új jelentkező (görkorcsolya, fallabda, falmászás, vusu, wakeboard, karate, illetve a baseball és a softball közösen) közül két sportágat jelöl ki, amiből az olimpiai bizottság szeptemberi közgyűlése választja ki azt az egyet, amely szerepelhet a 2020-as olimpián. Cikksorozatunkban bemutatjuk a szóba jöhető sportágakat, a wakeboardról Horváth Kinga örökös magyar bajnok beszél.

A wakeboard fiatal, pár évtizedes sportág, ismertsége gyorsan nő. „Magyarországon 11 kábelpálya van, ez idén tizenkettőre bővül, ezzel a népességhez viszonyítva világelsők vagyunk. Ez a sport új színt vinne az olimpiára, a nézők előtt zajlik, jól közvetíthető, ehhez hasonló nincs az olimpián" - mondja Horváth Kinga örökös magyar bajnok, egykori elnökségi tag.

09-wakeboard
Fotó: Szécsi István

Magyarországon 70-80 profi van, amatőrként 12 000-15 000 ember űzi, világszerte nagyjából egymillió ember wakeboardozik. Az olimpiai programba csak a kábelszakág kerülhetne be, ahol a boardereket állandó sebességgel, 30 km/órával vontatják, ez laza értelmezése a gépi meghajtásnak, az emberi erő segítésének, amit az olimpiai charta egyébként tilt.

„1972-ben a vízisí bemutatósportág volt, Sydneyben a hajós wakeboard volt bemutatósport, így már volt motorcsónakos sport a játékokon, ez a tabu megdőlt. A wakeboard már mindenkihez elért, ismerik, a pénzt vonzó, hirdethető látványsportágak talán kezdik felülírni az olimpiai eszmét, ezt a NOB is felismerte, az őszi vb-n jelen voltak az olimpiai bizottság megfigyelői" A wakeboard megfelelt a feltételeknek: volt kellő számú ország, megfelelő számú versenyző, minden előírásra figyeltek, mint például a doppingellenőrzés, az eredményhirdetés menete.

Már nem extrém

Szezonális sport, ezért téli edzőtáborok kellenének meleg tengeren, mivel - bár a gumiasztalon tökéletes imitációt lehet csinálni - az akrobatikus edzések nem pótolják a vizet. „A törökök, az egyiptomiak jók, meg persze a trópusiak."

07-wakeboard
Fotó: Szécsi István

Ha több pénzhez jutnának, tehetségkutatásra, toborzásra költenék, az edzőképzés már idehaza is beindult. Bírókat is kellene képezni, erősíteni a sportdiplomácián, nagy segítség lenne egy kétoszlopos fedett edzőpálya, kellenének tornaedzők, dietetikusok, masszőrök, sportpszichológus. „Aki ezt csinálja, rabja lesz a szabadság, az adrenalin, az extremitás, a trükkök miatt. Az elemek megunhatatlanná teszik, lehet repülni. A kulcsa az, hogy mindenki megtanulja, gyorsan fejlődik, ez sikerélményt és függőséget hoz."

Kevés a pénz

Eddig 14 magyar bajnokság volt, a MOB-támogatás gyakorlatilag nem érzékelhető, társadalmi munkában dolgoznak a szövetségben.

Hegedűs Ákos wakeboard-világbajnok
Hegedűs Ákos wakeboard-világbajnok
Fotó: Szémann Tamás

Vannak tehetségeink, a világ-, és Európa-bajnok Hegedűs Ákos 2020-ra 23 éves lesz, az tökéletes kor, de Szóláth Szebasztian, Fritz Botond (11-12 évesek), Erzse Ágnes, Nagy Klaudia és az ikre, Levente (15 évesek), Körmendi Petra is korosztályuk legjobbjai között vannak.

„Nem olcsó sport, de nem megfizethetetlen, egy jó szett 80-90-ből kijön, 170-220 ezer a szezonbérlet, ez úgy hat hónapig ad korlátlan lehetőséget. Szponzorok alig vannak, pénzt kevés cég adott, felszerelést, pályát többen. Ebben a tekintetben gyászos a helyzet."