Látványos, akrobatikus, Jet Li is ezt csinálja

2013.05.28. 18:52
A NOB végrehajtó bizottsága Szentpéterváron ülésezik a héten, a birkózás, illetve a hét új jelentkező (görkorcsolya, fallabda, falmászás, vusu, wakeboard, karate, illetve a baseball és a softball közösen) közül két sportágat jelöl ki, amiből az olimpiai bizottság szeptemberi közgyűlése választja ki azt az egyet, amely szerepelhet a 2020-as olimpián. Cikksorozatunkban bemutatjuk a szóba jöhető sportágakat, a vusuról Varga István főtitkár, Magyar Tradicionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség vezetője beszél.

Hányan űzik idehaza, mekkora tömegbázisa van Magyarországon és a világon a vusunak?  

A vusu jelentése harcművészet, két nagy ága van, a tradicionális, nálunk kungfuként ismert harcművészet, és a sportvusu. Hozzávetőleg 10 000 ember foglalkozik kungfuval, a regisztrált versenyzők száma ezer fő. Kínában 300 millióan űzik, a világ többi részéről nincs pontos adat, a nemzetközi szövetségnek 125 tagországa van, Kína, Oroszország, Irán a legerősebbek.

A vusun belül milyen versenyszámok kerülhetnének az olimpiára?  

A sportvusunak két nagy része van. A sanda a full kontakt küzdelem, 11 férfi és 7 női kategóriája van, az olimpiára információink szerint három férfi és két női súlycsoport kerülne be. A másik nagy csoport a taolu, a formagyakorlat, melyből szintén öt kategória kerülne be. Itt van pusztakezes és fegyveres kategória is. A magyar vusunak van világbajnoki 2. és 3. helyezése, egy Eb-aranya és két Eb-3. helye.

Milyen esélyekkel mennének neki a 2020-as olimpiának, van olyan magyar, aki addigra például dobogós lehet?  

A hét év múlva érett versenyzők most maximum 14 évesek. Még nem látjuk, ki lehet az, de véleményem szerint van olyan tehetség Magyarországon, aki képes lehet rá, hogy kvalifikálja magát az olipiára.

Hogy állnak létesítményekkel? Mire van szükség a vusuzáshoz?

Nincsenek létesitményeink. Minden edzés bérelt helyen megy, és még azok sem alkalmasak a sportág speciális helyigényeinek kielégitésére. Ezen kivül speciális emelvény kell a sandához és a taolu gyakorlásához is, egy olyan rugalmas pást, amiből egy sincs Magyarországon. A magyar szakszövetség az állam által hivatalosan elismert nem olimpiai sportág. Minden évben kapunk a központi költségvetésből mükődési támogatást, de az csak arra elég, hogy a szövetség kötelező feladatait minimális szinten fedezze. A sportág, a szövetség rendelkezik rövid-, közép-, és hosszútávú stratégiai tervvel. Ha olimpiára kerülünk, és több lenne az állami pénz, azzal tudnánk mit csinálni.

Ez sport miért való az olimpiára, mi csábítja a gyerekeket, hogy vusuzni menjenek?

A formagyakorlatok látványos akrobatikai elemekkel vannak tűzdelve, akár egy film akciójelenete, a küzdelem mindig is vonzotta a fiatalokat, ezen kívül a világban sokan vonzódnak a távol-keleti kultúrához. Nem lobbizunk, hogy odakerüljünk, nálunk sokkal képzettebb szakemberek készítik a sportág felkészítését. Minden, ami segiti az olimpia programba kerülést, azt a nemzetközi szövetség a kínai állam segítségével meg is teszi, például a szabályok finomításával, edzők és bírók képzésével. Felkérték Jet Li-t, hogy legyen a sportág nagykövete a világban, és Lausanne-ba költözött az IWUF székhelye. A népszerűsítést szolgálja még a rengeteg videóanyag, ami megjelenik a Youtube-on.

A magyar szervezet még nem kért segítséget a nemzetközitől, először felmutatunk valamit, szándékot, kitartó munkát és amikor megteremtettük a személyi bázist és szükségünk lesz rá, hogy továbblépjünk, akkor felvesszük a kapcsolatot a nemzetközi szövetséggel és tárgyalunk a továbblépésről.